onsdag 17 december 2014

Filmhojar som förför

Kanske kan det vara så att motorcyklar på film faktiskt fått en och annan att ta steget och skallfa hoj och hojkort. Kanske kan det också vara så att motorcyklister på film faktiskt fått bli sinnebilden av hur motorcyklister är.

Jag misstänker att motorcyklister på film fått bli råkopian för hur motorcyklister är och beter sig. Den som inte åker själv verkar förvänta sig att vi skall vara och bete oss som hojåkarna på film.

Antagligen började detta med Marlon Brando och Vild Ungdom som handlade om det så kallade MC-upproret i Hollister 1948.

1966 kom Peter Fondas genombrott som Bad Ass Biker i De Vilda Änglarna. Här skildras motorcyklister som hårdkokta gangsters som lever ett hårt självförbrännande liv.

Detta späddes på ytterligare 1969 av Peter Fonda när han som Kapten America reste runt i USA tillsammans med Dennis Hopper i Easy Rider.

Så där har det fortsatt med till exempel Arnold Schwatzenegger Som Terminator for fram på en HD Fat Boy med en avsågad hagelbössa i handen.

Quentin Tarantinos film Hell Ride spädde på fördomarna ytterligare.

Den senaste i raden har varit TV Serien Sons of Anarchy Där vi fått följa JAX Teller och hans MC-Klubb i staden Charming. Dagens youtubeklipp visar ytterligare ett antal filmhojar.


Finns det hojfilmer du gillar som du tycker att jag eller någon av mina läsare borde se så lämna gärna ett filmtips i kommentarsfältet. Ha en trevlig Torsdag och Gasa Lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar