söndag 14 december 2014

Nästan som att köra full

En kanske lite kryptisk rubrik men det skall strax klarna. För de flesta av oss är det ett absolut och oåterkalleligt val att inte sätta sig bakom ratten eller på motorcykeln när man är onykter. Man vill inte äventyra vare sin egen eller någon annans hälsa.

Tyvärr är det många av oss som gladeligen struntar i detta tänk och av otänksamhet skriver SMC eller surfar på mobiltelefonen samtidigt som man kör. Bland mina Amerikanska mc-vänner har problemet med att sms:a samtidigt som man kör bil länge varit på tapeten och ansetts som en farshot. Det var till och med en kompis som hävdade att så fort Nike eller Rebook konstruerade en specialsko för att stampa sönder mobiltelefoner så skulle han vara den första som köpte ett par. På denna sidan atlanten har diskussionen inte varit lika hetsig.

Tyvärr innebär det inte att fenomenet skulle vara vare sig mindre farligt eller mindre förekommande här. Visst har det talats om förbud mot mobilanvändande i bilen eller lag på handsfree.  Att bara samtala i telefon men hjälp av handsfree eller ej gör dig till en mindre uppmärksam bilförare. Om du sedan skriver sms, varar på mail, läser tidningen eller kollar på film blir du en lika stor trafikfara som om du var berusad eller påtänd. Trafikverket har i dagarna dragit igång en kampanj som de kallar Sluta Rattsurfa.

Här har man gjort ett enkelt litet webbtest där du kan kolla om du tillhör de farliga förarna eller inte. Du göra testet på länken här. Dela den gärna testet med dina vänner. Jag är helt övertygad om att ifall denna kampanj får god spridning så kommer den att öka trafiksäkerheten för oss som kör motorcykel. En uppmärksam och allert bilförare har betydligt större chans att upptäcka oss än den som sitter och skriver kärleksbrev eller läser Aftonbladet medan hon eller han kör. Vill du veta mer om kampanjen så kan du läsa mer på SVT-Östnytt här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar