Att åka i historiska hjulspår.
Jag satt och funderade över tidigare hojturer och kom att tänka på att jag minst en gång varje säsong besöker Beddingestrand. En liten by på sydkusten belägen mellan Trelleborg och Ystad. Här finns havet, glasscafé och flera matställen. Det är inte dessa inrättningar som gör byn unik det är dess historia.
Genom byn går en lång raksträcka som idag heter väg 9. Denna vägstump är en viktig del i Svensk MC historia. Under 1900talets första hälft var MC tävlingar både en nyhet och en stor begivenhet som lockade besökare från när och fjärran. Intresset var helt annat än idag. Publikrekordet på Saxtorps TT i början av 30 talet var hör och häpna 150 000 åskådare. Vilket evenemang skulle ha detta genomslag och publikintresse idag?
Åter till Beddingerakan. På denna raksträcka genom byn arrangerades Beddingeloppet mellan 1929 och 1931. På den tiden var inte vägen asfalterad och slät som idag utan rakan var en gropig grusväg. Ändå var det där år 1931 det magiska hände. Här korsades en drömgräns. På grusvägen genom byn, var det första gången på Svensk mark som någon körde flygande kilometern fortare än 200Km/h.
Det var den tidens fartkung, Tysken Ernst Henne som slog rekordet med sin till loppet nybyggda kompressormatade BMW. Ernst Henne var stor idol på den tiden och det har skrivits spaltkilometer om hans tävlingar och hastighetsrekord. Ernst Hennes resultat i Beddingeloppets flygande kilometer var 202,25km/h. För Husqvarna och deras fabriksförare Folke Mannerstedt kändes det antagligen lite nesligt att Ernst Henne var först.
Husqvarna satsade hårt på denna tävling och lade ner mycket tid och arbete för att krossa drömgränsen. Husqvarna byggde till och med en specialmotorcykel åt Mannerstedt just för detta lopp. Hojen fick givetvis namnet Beddingemaskinen. Det var en 350cc med litet bakhjul som kördes knästående för att förbättra aerodynamiken. Hojen finns idag till allmänt beskådande på Husqvarnas fabriksmuseum.
Idag är Beddingerakan hastighetsbegränsad till till 50km/h. Jag ser inget fel i det och jag tycker det är ganska häftigt att veta att man åker i historiens hjulspår. Nästa gång du passerar på väg 9 genom byn så slå av på gasen skänk Ernst Henne och Folke Mannerstedt en tanke och känn historiens vingslag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar