lördag 22 juni 2013

Konsten att tänka efter före

Det pratas mycket om midsommarhelgen som hemsk ur trafiksäkerhetssynpunkt. Då lägger man nästa alltid fokus på midsommarafton och efterföljande söndag. Jag kan förstå det och jag är medveten om att det är många trafikanter som flyttar sig långa sträckor i landet för att kunna fira midsommar med vänner och bekanta.

Tyvärr pratas det sällan om midsommardagen vilken torde vara minst lika farlig. Jag kan förstå att trycket på trafiken är stort när alla skall resa till och från en massa fester och trevligheter. Midsommarafton är antagligen den helg som är djupast rotad i den Svenska folksjälen. Frågar man runt bland folk så hör man ofta påståendet att midsommar borde vara den egentliga nationaldagen. Folk umgås festar och har det kul.

Det är bra men medaljen har också en baksida. Midsommardagen har vi många som rör sig ute i trafiken som inte borde vara där. Dels alla dom som inte riktigt nyktrat till som ändå väljer att chansa och tar bilen. Ett ytterst oansvarigt beteende. Efter en festnatt skall man inte ge sig ut i trafiken inte ens om man blåser grönt i en alkometer. Har man druckit kvällen innan är man inte lika alert och uppmärksam som man brukar. Man är en sämre förare helt enkelt. Festade du igår? Låt hojen eller bilen stå, så gör du dig själv och dina medmänniskor en tjänst.

Chansa inte i trafiken det är att ta onödigt stora risker. Utsätt inte dig eller dina medmänniskor för onödiga faror. Ha en lat och trevlig dag i hängmattan eller soffan så ses vi på vägarna i morgon igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar