söndag 23 juni 2013

Både tankad och packad

Då menar jag inte på det viset du kanske va i förrgår när du firade midsommar utan när du är klar för långtur. Vad man skall ha med sig funderar man ju alltid på när det är dags. Svaret låter antagligen lite kryptiskt. Så lite som möjligt men ändå tillräckligt. När man väl bestämt vilka saker man skall ha med kommer nästa utmaning. Hur packar jag det på hojen. Allt detta skall jag försöka reda ut idag. Tips nummer ett är att rulla ihop sina kläder och stoppa dom i plastpåsar / fryspåsar. Då blir det lättare att stuva ner i packväskor, packrullar topboxar eller vad du nu har att packa i.
Mycket packning kan det bli om man skall vara borta länge

En ytterligare bonus förutom att det blir mer lättpackat är att du inte behöver blanda ren och smutsig tvätt. Dina gamla svettiga strumpor som du bytt efter 100mil i mc-stövlarna har sin egen påse och behöver inte ligga ihoptryckt med den rena t-shirten.  Har du prylarna i plastpåsar håller dom sig torra även om lite fukt skulle tränga in i väskorna vid ett ösregn. Vad man förutom lite extrakläder väljer att ta med är ju lite beroende på vart man skall åka. Det kan ju behövas tält sovsäck regnkläder luftmadrass stormkök mm.

Det kan bli många saker och det kan bli ganska tungt. Det man skall försöka tänka på är att få de tyngsta sakerna så långt ner som möjligt och så nära hojens mitt som möjligt. En tungt lastad topbox kan försämra köregenskaperna rejält. Sett ur köregenskapssynpunkt är en tankväska att föredra framför en tunglastad topbox. Detta kan ställa till lite problem om man som jag har hastighetsmätaren och tändningslåset på tanken, då går tankväskan bort

Tält och sovsäck kan ju vara lite kinkigt att få ner där så det får stoppas i vattentäta sjösäckar och surras på pakethållaren eller på passagerarplatsen ifall man inte skall skjutsa någon. Tänk på att ha vissa saker lättillgängliga som till exempel pass, mobilladdare, kartbok extrahandskar och regnställ och för oss som åker amerikanskt även verktygsrullen. Så slipper du riva ur hela packningen om det kommer en skur, ifall du blir stoppad av passpolisen eller behöver göra en enklare reparation vid vägkanten.
Tänk på att Svenskt körkort inte är giltigt som ID handling  utanför Sverige

Detta är ett sätt och det är fullt möjligt att du hellre gör på något annat vis. En kompis till mig sparar på något han kallar touringkläder. Gamla utslitna strumpor, kalsonger och T-shirts som han tar med och kan kasta efter hand som dom blir smutsiga. På så vis har han mindre packning när han är på väg hem och kan istället köpa med sig en minnessak eller något från taxfreeshopen. Sedan får du givet vis inte glömma det viktigaste när du skall ut på långkörning. Var utvilad, stanna tillräckligt ofta och sträck på benen en stund och drick en kopp kaffe så kör du också säkert. Till sist komihåg att njuta av åkningen. Målet är ingenting vägen är allt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar