onsdag 26 juni 2013

Hur dum får man vara? eller nu har det hänt igen

I går morse när jag surfade in på en av lokaltidningarnas hemsidor kunde man läsa om en trafikolycka i Staffanstorp. En 35årig man svårt skadad i singelolycka med motorcykell. Polisen misstänker rattonykterhet. Alltid lika trist när man får läsa sådana rader. När jag senare under dagen träffade en bekant från räddningstjänsten som var den som hade varit först på plats, klarnade bilden ytterligare. Enligt ett vittne som själv är motorcyklist hade 35-åringen kört i mellan 150 och 200 km/h. Vägen är 70 skyltad.
Bilden har inget med denna olycka att göra

I en svag böj hade han tappat kontrollen över maskinen och kört in i ett mindre träd som hojen välte sedan vidare in i ett buskage där hojen tvärstannat och föraren hade slungats iväg 50 meter innan han landat på vägen. Enligt räddningstjänsten var han vid medvetande när de kom till olycksplatsen. Mannen bedömdes som mycket svårt skadad. Han vårdas nu på intensivvårdsavdelningen i Lund.
Vid trafikolyckor är räddningstjänsten oftast först på plats innan ambulans och polis kommer

När räddningstjänsten hade fått av honom hjälmen, kände de hur han påtagligt luktade sprit Polisen gjorde utandningsprov på honom som visade på alkohol i utandningsluften. Föraren hade dessutom kört utan handskar och utan skyddskläder vilket antagligen försvårat hans skador betydligt. Jag kan inte annat än beklaga det inträffade. Det man undrar över är vad det är för mekanismer som får en 35-årig man att i berusat tillstånd tappa sitt omdöme så till den milda grad, att han ger sig ut och tokgasar på en sportmaskin. Det är i mina ögon oerhört oansvarigt gentemot alla, även mot honom själv. Denna man har kanske egen familj, barn, släkt och vänner som han utsätter för ett oerhört trauma. Han utsatte även sig sig och sina medtrafikanter för onödig fara. Det är just förare som denna ( jag vill inte kalla honom motorcyklist ) som är överrepresenterade i olycksstatistiken. Hade vi fått bort alla de som kör utan körkort och alla de som kör berusade eller påverkade av narkotika från våra vägar så hade de gjort underverk åt olycksstatistiken.
Såhär fina blir benen om man kör omkull i vanliga jeans

Som vanligt kan man konstatera att det är de som har extrem eller högriskbeteende som är överrepresenterade i statistiken. Bortser vi från dessa stollar som förstör statistiken så är det trots allt ganska riskfritt att köra motorcykel. När det gäller 35-åringen, går mina tankar till hans nära och kära. Ingen familj och inga släktingar och vänner skall behöv uppleva en händelse som denna. Klarar han sig och kommer tillbaka till ett något sånär drägligt liv igen hoppas jag innerligt att denna man aldrig sätter sig på en motorcykel igen varken i nyktert eller berusat tillstånd. Till er där ute har jag några uppmaningar. Använd alltid hjälm och handskar. Använd alltid mc-kläder. håll hastighetsbegränsningarna och kör aldrig onykter. Det är vi tillsammans som skapar vår trafikmiljö och vi måste alla vara med och bidra till att den skall bli så bra som möjligt

Kvällsposten MC olycka i Staffanstorp

Kör med förnuft och komihåg gummisidan skall alltid vara neråt.

1 kommentar:

  1. Det sidste billede skulle vises til ale dem som körer med T shirts, uden handsker, badesandaler og lignende.
    Man må aldrig gå på kompromis med sikkerheden
    Med venlig hilsen

    Tommy Bach

    SvaraRadera