torsdag 13 november 2014

Nu är det dags att Trafikverket vaknar!

Från alla instanser som har med trafiksäkerhet att göra talar man fint om den så kallade nollvisionen. Detta ord "nollvisionen" upprepas ständigt och har blivit nästan som ett mantra. Ändå känns det som om Trafikverket hela tiden förbiser att vi har motorcyklister på vägarna.

Olyckstalet när det gäller omkomna motorcyklister är rekordlågt trots att både antalet registrerade motorcyklar och körda mil på MC är rekordhögt. Resultatet när det gäller omkomna motorcyklister för årets 10 första månader är 29 personer. Detta är förvisso en klar förbättring men samtidigt är det en katastrof för alla närstående till de som fått sätta livet till. Kanske är det så att det är svårt eller näst intill omöjligt att komma ner till siffran noll men det finns ett antal olyckor som antagligen är helt onödiga.

Olyckor som faktiskt orsakats i trafiksäkerhetens och nollvisionens namn. Av de motorcyklister som omkommit har 6 personer fått sätta livet till i kollision med vägräcken. Fem av dessa har skett på så kallade TENT vägar, vägar som har de av Trafikverket högsta säkerhetskraven. Dessa vägar är försedda med de för oss motorcyklister förhatliga vajerräckena.

Det jag funderar över är hur länge detta experiment skall få fortgå och hur många motorcyklister som måste betala med sitt liv innan Trafikverket vaknar och inser att dessa är en fara för landets motorcyklister. Det räddar antagligen livet på ett antal bilister medan vi oskyddade trafikanter på två hjul får betala priset. Bilisterna hade antagligen klarat sig lika bra med räcken med underglidningsskydd samtidigt som vi hade sparat livet på ett antal motorcyklister.
Såhär borde det se ut!

Att förse vägar med vajerräcken är en snålvariant med motorcyklisterna som insats. Jag vet att SMC med Maria Nordqvist i spetsen gör ett jättejobb för att skapa förändring. Nu är det dags för trafikverket att vakna börja lyssna på vad SMC har att säga, ta det till sig och visa att man bryr sig om alla trafikanter. Motorcyklisterna är också medborgare, trafikanter och skattebetalare. Vi har lika stor rätt till säkra vägar precis som alla andra som vistas i vår trafikmiljö.

Kanske är det dags att vi motorcyklister ser till att göra vår röst hörd. Skriv gärna några mail med dina åsikter till ledamöterna i trafikutskottet det är till syvende och sist våra folkvalda som har störst möjlighet att väcka Trafikverket ur deras Törnrosa sömn. Mailadresser till Riksdagens trafikutskott hittar du på länken här. Riksdagens trafikutskott

Ha en trevlig helg och Gasa Lugnt!

4 kommentarer:

  1. Kanske vi mc åkare skulle bomhota trafikverket då skulle de väl lyssna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bomhota? Hota att sätta upp en bom? För du föreslår väl inte bombhot som en hållbar lösning?

      Radera
  2. Du verkar ha bra åsikter och vilja att uttrycka dom i olika former kan intee du i samarbete med smc samt några till organisationer uttrycka vårat kollektiva missnöje på landets vansinnigt eftersatta vägar till riksdagens trafikutskott ?

    SvaraRadera
  3. Det är ju fruktansvärt att man ska kunna en i trafiken men att åka hoj är inget man blir tvingad till men jag förstår er.
    Men många kör som svin och sicksackar fram,det är ju klart att olyckan är framme när det går för fort

    SvaraRadera