onsdag 13 mars 2013

Hur klär du dig egentligen?

Jag tänker inte skriva om stollarna som kör omkring i linne, kortbyxor och foppatofflor. Det sparar jag till en dag då jag känner för att spy lite galla och säga otrevliga saker. Idag skall det handla om oss vanliga hojåkare som kör motorcykel i MC-kläder. Vad man väljer att ha ytterst är en smaksak. Skinnkläder, allvädersställ eller kevlarjeans är väl upp till varje enskild motorcyklist att avgöra.
Allvädersställ

Jag tänkte mer på vad vi har under. Jag har nämligen fått för mig att vi som kör hoj är lite dåliga på att fundera över just detta. Åker man på skidsemester är det liksom självklart att klä sig i lager och välja material som andas och släpper igenom fukt. Gör man samma sak när det är dags att gränsla hojen? Antagligen inte. Vi knölar på oss skinnbrallorna ovanpå jeansen eller på ett par gamla joggingbrallor. På överkroppen drar man på en T-shirt och en hood-tröja eller kanske en flanellskjorta och en collegetröja. Har du tänkt på att i MC-ställ med gortexmembran går andasfunktionen förlorad ifall du inte har rätt kläder under? Bomull och svett är en dålig kombination Nyss påtagen känns tröjan mjuk och varm men svettblöt blir den kall och skaver. Så vill man inte ha det om man skall ut på långkörning.
Superunderställ i polyester

Hur skall man då klä sig? Unders har man ett underställ i polyester eller polypropylen. Det transporterar bort svett och håller dig torr närmast kroppen. Är det riktigt kallt ute kan man ha ytterligare ett lager med jacka och byxor i microfleece. Det suger inte heller upp någon fukt och bildar dessutom ett värmande luftlager.
Microfleece finns även i orange för dig som åker KTM eller Harley

Ovan på detta en tröja eller skjorta i valfritt material om det inte är väldigt kallt. Då tar du istället ytterligare en fleecetröja. Sedan drar du på dig ytterkläderna och är klar för hojtur.. Nu kommer du att slippa att frysa och du kommer inte att känna dig svettig mot kroppen. Du kommer att kunna köra långt och komma fram glad och nöjd efter en lång dag på motorcykeln. Inför säsongsstarten så passa på att titta över dina hojkläder. Kanske är det läge att handla på sig ett nytt underställ. Det finns att köpa för en billig peng på Stormarknaden, Sportaffären, Jula, Motorcykelaffären, Biltema mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar