måndag 22 juli 2013

Vart tog alla småträffar vägen?

Nästa vecka är det dags för Hojrock i Västervik Sveriges antagligen största mc-event. Hojrock är en bjärt kontrast till hur det var då mc-träffar var enkelt okomplicerat och billigt.

Att lösa entré till Hojrock för hela helgen kostar 895kr i jämförelse med andra festivaler typ Sweden Rock, Roskilde med flera så är det ändå ganska billigt. Jag vet att många hojåkare jag känner ändå tycker att priset är i mastigaste laget. Många tycker också att Hojrock blivit allt för komersiellt och att det inte längre liknar en mc-träff.

Det som är kul med Hojrock är förvisso att många av landets stora märkesklubbar träffas där. Flest deltagare har antagligen Yamaha Custom Club och Vulcan Riders. Årets uppstickare lär nog bli Victory klubben. Hojrock är ett välsmort maskineri och det mesta fungerar smidigt och klanderfritt, Man har ett ganska brett program av artister som passar de flesta smaker och man har en hygglig infrastruktur med baja major och duschar etc. Visst, allt det där är bra men någon stans kan jag förstå saknaden av hur man åkte på träffar förr.

Tänk på 80-talet då småklubbar bjöd in vän-klubbar och annat löst folk man kände. Träffen lades ofta på någon naturskön plats gärna nära en sjö eller en annan vacker plats. Här blev ett lastbilsflak scen och ett dieselaggregat försåg scenen och "köket" med ström.

Något lokalt Rockband stod på scenen. Det serverades grillad kotletter med pulvermos och i baren såldes öl kaffegök och coca cola spetsad med skogsstjärnan. Billigt, enkelt och okomplicerat. Dessa tillställningar förflöt nästan alltid med god stämning och alla hjälptes åt att rensa upp platsen från skräp innan man åkte hem på söndag förmiddag. Det jag funderar över är hur komersialismen har kunnat konkurera ut enkelheten och trivsamheten. Är det så att vi hojåkare har blivit så bekväma av oss att vi måste ha tillgång till toalett med rinnande vatten och tempererade duschar för att kunna umgås en helg. Behöver vi också kunna köpa Donuts, Kebab, T-shirts och mc-tillbehör för att vi skall tycka att det är en mc-träff.

Personligen tycker jag inte det, jag hade uppskattat "back to basic" Träffa spännande människor, dricka en öl, lyssna på ett lokalt rockband, sova i tält på ett knöligt liggunderlag och ta ett morgondopp i sjön innan man river tältet packar ihop sitt skräp och kör med kompisarna hem.

Allt var kanske inte bättre för men en del saker var enklare.

Ha en trevlig måndag och njut av solen och det vackra vädret. Skall du ut och åka hoj idag så glöm inte handskarna även om det blir lite svettigt om fingrarna.

4 kommentarer:

  1. Jag tror att det är så enkelt att, man blir äldre och då uppskattar bekvämligthet på ett helt annat sätt än tidigare.

    SvaraRadera
  2. Vilka minnen som väcks till liv med dom bilderna ;-)

    SvaraRadera
  3. Det var på den gamla goda tiden. Vilka minne det väcker till liv igen.

    SvaraRadera
  4. Det du beskriver stämmer helt in på Kopparträffen i Falun!

    SvaraRadera