tisdag 1 juli 2014

Jag är så trött på hur MC-folk framställs i media.

Jag känner massor med folk som kör motorcykel. Allt ifrån chopperåkare med väst och ryggmärken till raceputtar i färgglada skinnställ. Ingen av dessa liknar den bild av motorcyklister som målas upp i media. Landets motorcyklister får ofta ta onödigt mycket skit för att kvällstidningarna skall hålla kvar sin försäljningsnivå.

Så fort det händer något där man på något sätt i alla fall perifert kan påstå att det finns en koppling till motorcyklar så slår man på stora trumman och kör stora rubriker med MC i fetstil. Det skrivs om MC-kriminalitet, MC-relaterad brottslighet och man braskar åstad med stora rubriker om något de kallar MC-döden. Granskar man dessa artiklar upptäcker man att det ytterst sällan har något med motorcyklister att göra. När det gäller det som media kallar MC-kriminalitet så har denna verksamhet sällan något med vare sig motorcyklar eller motorcyklister att göra. Kalla det organiserad brottslighet, kriminella nätverk eller något annat lämpligt.

Att köra upp löpsedlar med MC-kriminalitet är ett effektivt sätt att slå in kilar mellan landets motorcyklister och övriga medborgare. Visst många av oss vill "leka" rebeller och tycker att "the Biker lifestyle" är ball, men det innebär inte per automatik att man också blir farlig och ägnar sig åt brottslighet och annan kriminell verksamhet. Den som kan sin MC-historia vet att begreppet 1% Biker kommer från ett uttalande AMA (American Motorcycle Association ) gjorde efter det av Life magazine tillrättalagda repotaget kring det så kallade MC-upploppet i Hollister i Californien 1947. AMA svarade  på detta genom att publicera en artikel där de menade att 99% av motorcyklisterna sköter sig. Jag är helt övertygad om att detta uttalande fortfande gäller.

Det gör ju också att man blir minst sagt förvånad när man i tidningarna får läsa om MC-Döden. Oftast handlar den så kallade MC-döden om vettvillingar som utan mc-körkort ofta berusade eller påverkade utav andra droger och ibland utan hjälm eller annan skyddsutrustning fått för sig att nu jä..ar är det dags att testa att köra motorcykel. Detta framgår nästan aldrig i media. Folk som begår brott och råkar ha motorcykel eller berusade vettvillingar som kör ihjäl sig blir således mediabilden av hur motorcyklister är och beter sig. Denna bild som målas upp har väldigt lite med verkligheten att göra.

Tittar vi på den statistik som finns tillgänglig så ser vi en helt annan bild. Antalet mc-olyckor har de senaste 20 åren minskat trots att antalet registrerade motorcyklar ökat. I flera undersökningar visar det sig att trafikmoral, säkerhetsmedvetenhet och uppträdande i trafiken är bättre hos landets motorcyklister än övriga trafikantgrupper. Detta resultatet når vi trots att de berusade stollarna utan mc-kort som kör ihäl sig finns inräknade i statistiken. Nästa gång du läser en artikel som du tycker ger en skev bild eller är negativ för landets motorcyklister. Skicka ett mail till författaren och berätta att det inte stämmer. Vi är en bit över 300 000 motorcyklister i landet hjälps vi åt kan vi skapa en förändring. Det är inga andra än vi själva som kan ändra mediebilden av motorcyklisterna. Vi måste se om vårt eget hus ingen annan gör det åt oss. SMC gör ett bra jobb på detta område, landets mc-tidningar och många motorskribenter hjälper till. Det är bra men skall vi få det genomslag vi vill måste vi alla hjälpas åt. Nästa gång du läser något i lokaltidningen, kvällstidningarna eller de stora dagstidningarna som inte stämmer skicka ett mail till författaren och påtala felaktigheten. Det är vår störta möjlighet att skapa förändring.

4 kommentarer:

  1. När ett brott begås och en motorcykel är inblandad heter det "motorcykelrelaterat brott" men jag har hittills aldrig sett uttrycken "bilrelaterat brott" när tjuvarna åker bil, eller "cykelrelaterat brott" för att inte glömma "fotrelaterat brott" i de fall tjuvarna tar sig fram till fots.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en stor poäng i det du skriver. På något vis misstänker jag att just "bilrelaterad brottslighet" är vanligast. Konstigt att inte den formen av brottslighet får mer uppmärksamhet ;-)
      //magnus

      Radera