torsdag 3 juli 2014

Krånglig väg till körkortet skrämmer

Idag handlar det om våra politikers inställning till körkortsregler och utbildning av motorcyklister. Körkortsregler och förfandet när du skall ta MC-kort är en enda röra. Både vad gäller körkortsklasser utbildning provfordon och förarprov. Tittar vi i backspegeln kan vi konstatera att onormalt många som omkommer i MC-olyckor saknar körkort för motorcykel. Här borde det ringa en stor varningsklocka för landets politiker.

Jag menar absolut inte att man skall sänka kunskapskraven. En lägre utbildningsnivå vinner inte någon på. De nya motorcyklister som kommer ut på vägarna skall givet vis ha en bra utbildning och vara väl rustade vad gäller riskmedvetenhet och säkerhetstänk. Under tid har svaren från landets politiker varit svävande och de gömmer sig bakom EU-direktiv och talar om anpassning till övriga Europa. Det håller inte något måste göras vi kan inte gömma oss bakom EU-direktiv och se på hur körkortslösa vettvillingar kör ihjäl sig samtidigt som återväxten bland landets motorcyklister verkar ha intagit snigelfart.

SMC har föreslagit att Sverige skall försöka bli testland för ett alternativt körkortsutbildningssystem. För ett par dagar sedan ställde SMC frågan om mc-körkort till ett antal politiker som specialicerat sig på trafikpolitik. Svaren var som vanligt svävande och man sa varken bu eller bä. Tyvärr så tror jag inte att just körkortsfrågan för motorcyklister kommer att få någon större uppmärksamhet i valrörelsen. Om du däremot har tankar idéer eller påpekande när det gäller körkortsregler och utbildning går det utmärkt att kontakta någon av de riksdagsledamöter som sitter i trafikutskottet. Namn telefonnummer och e-postadresser hittar du på länken här. Riksdagens Trafikutskott.

Har du på något sätt kommit i kläm när det gäller körkortsregler, provfordon eller liknande så ta kontakt med ledamöterna i trafikutskottet. Det samma gäller även om du har idéer på hur utbildning eller regler kan förändras fär att bättre anpassas till verkligheten. Med ett jämnt flöde av frågor och förslag på hur körkortsreglerna för mc-skall anpassas för att öka trafiksäkerheten och förbättra utbildningen så kan våra folkvalda i längden inte fortsätta att ignorera detta problem. Det du skriver och sänder till Trafikutskottet är inget de bara kan ignorera och slängas i papperskorgen. All inkommen post skall diarieföras och arkiveras. Var med och påverka skriv en rad till våra Trafikutskottsledamöter i riksdagen.

Är du nyfiken på vad några av våra folkvalda svarade på SMC:s frågor kan du läsa det på länken här. Frågor inför valet MC-kort

1 kommentar:

  1. En stor anledning till att många människor kör utan kott tror jag är priset på att ta ett körkort. När inskrivning, risk 1 & 2 uppskrivning uppkörning är betalt har du redan avverkat 10 000.
    Nä att få köra hoj har blivit en lyx som inte många kan unna sig tyvärr.

    SvaraRadera