onsdag 29 oktober 2014

Hojåkning det närmsta man kan komma evig ungdom?

När blir man för gammal för att åka hoj är en fråga man kanske med all rätt bör ställa sig någon gång. En frågeställning som är nästan omöjlig att svara på. En sak är dock säkert hojåkning hjälper till att känna sig ung, skärpa sinnen och skänka glädje i vardagen.

Det har varit lite uppehåll i bloggandet några dagar. Dels har jag haft lite andra "måsten" att ta tag i och samtidigt har jag haft lite skrivkramp. Kanske är det så att när mycket annat i vardagen tar ens tankeverksamhet i anspråk så kan det vara svårt att få inspiration och samla tankarna. Nu är jag däremot tillbaka på banan igen och här kommer dagens reflektion.

En god vän och kamrat sa till mig för ett tag sedan att han kanske skulle göra sig av med sin motorcykel när han blev pensionär.
- Varför det undrade jag helt oförstående.
- Ja man börjar ju bli gammal replikerade han.
- Jo visst är det så replikerade jag, men inte för gammal för att köra motorcykel sa jag.
- Ja men man får ju sämre reaktion och är inte lika stark som innan sa han.
- Det är möjligt sa jag men du har ju en erfarenhet och en säkerhet i din åkning som långt ifrån alla unga förare har sa jag.
- Men min cykel är ju stor och tung sa han.
- De må så vara men du kan väl byta till en mindre hoj som är lättare att baxa runt än din Kawasaki Classic Tourer.
- De klart men det skulle kännas dumt att köra en lite hoj.

- Nu har du väl ändå otur när du tänker sa jag. Det finns massor med hojar som är kul att köra trots att det inte är ett touringlokomotiv på 350kg.
- Men man vill ju sitta bra och åka ståndsmässigt!
- Kom hem och provkör min gamla Sportster sa jag den är mer än 100kg lättare och ingen ickemotorcyklist  skulle tycka att den hojen är liten. För övrigt är det en  1200cc dubbelt så stor motor som i Bonneville Trajan du körde på 70-talet.  Han tittade truligt på mig och så plötsligt medgav han att det nog inte var så dumt förslag i alla fall det där med mindre hoj.
- Det finns massor med exempel på folk somkört hoj långt upp i åren. Ta Rolf Gülisch sa jag. Han tävlade i historisk racing tills han var över 90 bast. Han fegkörde aldrig utan det var fullt ställ på hans gamla Velocette 350. Varg Olle Nygren åkte äventyrshoj genom hela Ryssland när han var 80 och han håller fortfarande Speedway skola på sommaren även om han alltid säger att detta är sista säsongen. Det finns fler exempel på gamlingar som kör hoj och det håller dem unga både till kropp och sinne sa jag.

- Kanske har du rätt sa min kamrat, man kanske skulle provköra din Sportster.
- Gör det sa jag och skulle du tycka att den är bånglig finns det massor med handlare som gärna byter in din Kawa mot en mindre hoj sa jag.
- Det tål att tänka på sa han.
- Gör det så jag det finns ingen anledning att sluta bara för att du fyller 65 då får du ju för sjutton ännu mer tid att åka, när du inte längre måste arbeta för att ha råd med din fritid.
- Det har du nog rätt i, vi hörs sa han tryckte på startknappen och mullarde iväg på sitt japanska touringlok. Förhoppningsvis sådde jag ett lite frö i honom. Förhoppningsvis inser han att men inte behöver lägga av bara för att man blir "panchis"

Kalle om du nu läser detta och om du ännu inte insett att jag faktiskt har rätt så kan du läsa detta lilla inlägg som finns att läsa på SMC:s hemsida. Du är aldrig för gammal för att drömmaInga kommentarer:

Skicka en kommentar