torsdag 16 oktober 2014

Knuttar kan komma att betal konsten med sitt eget liv

Att dikten överträffar verkligheten har man hört. Nu kan vi lägga till ett nytt talesätt, konsten överträffar säkerheten. En ny trend har börjat sprida sig i landets kommuner. En trend som går tvärt emot säkerhetstänk och nollvisioner.

Det jag skriver om idag är utsmyckning av rondeller. Visst är det så det är välkomnande och trevligt när man kommer till ett nytt ställe och man möts av en vackert utsmyckad rondell. Så långt är allt väl men de som beställt utsmyckningarna verkar ha mist förmågan att tänka efter före. Kanske är det så att gatunämnder och arbetsgrupper för försköning försöker se till att det skall vara hållbara och ekonomiskt fördelaktigt för kommunen och inte kosta en massa extra underhåll. Den rådande trenden för tillfället verkar vara utsmyckningar utskurna i stålplåt. Praktiskt underhållsfritt och bra men. För det finns alltid ett men. Som vanligt glöms det bort att det finns oskyddade trafikanter som begagnar rondellerna, motorcyklister, mopedister och cyklister.
Tundalsrondellen  i Sundsvall

Som motorcyklist vill man näppeligen bli spetsad på en stålgran, svansen på en rondellhund eller på kyrktonet i en kontursågas skyline. Jag har inget emot konst och jag har inget emot att man utsmyckar rondeller men här går trenden åt helt fel håll. Det märkliga i detta är att det verkar vara helt olika regler som gäller för. Trafikverket får inte göra sådana här utsmyckningar i sina rondeller. Detta gäller tydligen inte landets kommuner. Här finns bara en rekommendation att man inte bör ha utsmyckningar i rondeller om de inte är hastighetsbegränsade till 30. SMC har försökt påtala denna farshot men avfärdas tillsammans med alla andra som kritiserar detta märkliga påfund som gnälliga. Frågan är skall det behöva gå så långt att en motorcyklist måste sätta livet till innan landets kommuner vaknar ock inser att detta är helt fel väg att gå om vi skall kunna nå det vi kallar nollvisionen. Läs mer på SMC:s hemsida och läs även artikeln i Helsingborgs dagblad där Maria Nordqvist , glöm inte bort att läsa Petra Holmlunds kommentar till artikeln. Länkarna hittar du här.

SMC Konst viktigare än säkerheten 

HD Vackra rondeller blir trafikfarliga

Ha en trevlig helg. Själv kommer jag att vara bortrest över helgen och bloggandet kommer att ligga nere ett par dag. Jag håller tummarna för att regnet skall hålla sig borta så du kanske kan få dig en lite hojtur. Vi hörs nästa vecka Ha De!

1 kommentar:

 1. Bra bloggat som vanligt Magnus.
  Tyvärr är det faktiskt så illa att en motorcyklist redan fått sätta livet till i en rondellutsmyckning, i Ljura-rondellen i Norrköping.
  Ändå har inte kommunernas trafikplanerare vaknat.
  http://www.svmc.se/smc/SMCs-arbete--fragor/Infrastruktur/Varsta-Vagars-Pris/
  /Petra

  SvaraRadera