onsdag 22 oktober 2014

Skall du bygga om i vinter?

För den oinvigde kan det låta som om något skulle göras åt hemmet. Nya tapeter och ett parkettgolv kanske. Nu var det inte detta jag menade utan vad som eventuellt händer ute i garaget.

De flesta av oss bygger ingen ting utan vi är ofta fult nöjda med hr våra hojar ser ut och känner att motoreffekten räcker till mer än väl. En del andra är av precis motsatt uppfattning och vill sätta vinkelslipen i hojen och sätta igång och bygga så fort hojen lämnat handlaren. Under flera år så har den rådande trenden varit att bygga bobbers av klassiskt snitt.

Mattsvarta med röda fälgar och vita däcksidor. Ursprungshojarna har oftast varit HD Sportster eller japscustom. Inget fel i detta jag tycker att bobbers ofta är ganska coolt om byggare har lite estetiskt sinne. Nu verkar det som om trenden har vänt, bobbern har fått ge vika för Café Racers som verkar vara den senaste trenden.
Honda CX500 en udda maskin som bilvit en tuff Café moppe

Plötsligt verkar Amerikanskt 50-tal fått ge vika för Engelskt 60-tal. Fast de som bygger Café Racers är idag sällan sådana puritaner att man nödvändigtvis måste bygga på gamla BSA, Trajor eller Norton. Det fina i kråksången verkar vara att det är fritt fram att bygga Café hoj på nästan vad som helst. Sportster, Honda CB750,  gamla BMW eller till och med modernare saker med vätskekylning.

Oavsett så tycker jag att det är kul när folk låter kreativiteten flöda och tar ut svängarna lite extra. Det börjar att dyka upp diverse event för folk som bygger och kör Café Racers. Mods verses Rockers har även gett scooterfolket lite uppmärksamhet. På Dicovery Channel har man dragit igång en ny säsong av hojbyggarprogrammet "Café Racers". Jag gissar att ledningen för den TV-kanalen är lika trendkänsliga som alla andra som producerar reklamfinansierad tv. Kanske är det så att både scooters och Café Racers också är ett resultat av hipsterkulturen. En gammal Lambretta eller en ombyggd gammal Yamaha SR500 är lika trendigt som surdegsbröd och pulled pork.

Hur det egentligen blir med detta kan vi inte veta förrän till nästa säsong när hojarna börjar att rulla på vägarna igen. Om det jag siat om framtiden visar sig vara rätt så kom ihåg var du läste det ;-)

Ha en trevlig torsdag. Kanske är det dags för lite ärtsoppa det är ju ändå torsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar