torsdag 8 januari 2015

2014 vände det äntligen

Under förra året kunde Sveriges MC och tillbehörshandlare äntligen känna att de åter igen fick lite vind i seglen. 2014 blev säsongen då det vände. Inte bara vad gäller nyförsäljningen utan även på flera andra plan.

Vad gäller körkortstagare så kunde man under 2014 se en tydlig ökning av antalet nya körkotstagare. Samtidigt kunde vi också se ett minskande olyckstal trots att det naggades i kanten av ett antal dödsolyckor där motorcyklister stött ihop med de för motorcyklister så förhatliga vajerräckena.

Vi har med andra ord fått ut fler motorcyklister på vägarna samtidigt som olyckstalet minskat. Helt klart ett steg i rätt riktning även om det fortfarande finns en hel del att önska när det gäller säkerhetsfrämjande åtgärder för motorcyklister. Dessa tankar kommer jag att utveckla längre fram i vår. Åter till handlarna och försäljningen. Under 2014 kunde ni som jag skrev i ingressen se en rejäl ökning av nyregistrerade motorcyklar.

Även mopedförsäljningen tog fart vilket också kan tydas som ett gott tecken. Jag tror nämligen att mopedeismen är en bra plantskola för framtida motorcyklister. Begagnatförsäljningen av motorcyklar verkar att ha hankat sig fram hyggligt även om handlarnas marginaler minskat något då prisbilden har fått anpassas till den prisnivå som råder på blocket. Bra för oss konsumenter men det försvårar för den som försökt leva på att sälja motorcyklar.

Nyregistreringen av motorcyklar ökade med 7,4% i jämförelse med året innan. Det innebär i siffror att det såldes 700 nya MC fler än under 2013. Totalt under 2014 registrerades 8 227 nya motorcyklar vilket är en ganska bra siffra för ett så litet land som Sverige. Det innebär en ökning av Sveriges MC-park med drygt 3%. Detta bådar gott inför framtiden. Det är bara att hålla tummarna för att denna trend skall hålla i sig. Ju fler handlare som kan hålla liv i sina firmor dess då bättre blir det för oss som konsumenter. Som jag skrivit så många gånger förr "Support your local MC-Handlare"

Vill du göra en djupdykning i körkorts eller olycksstatistiken finns två utmärkta artiklar att läsa på SMC:s hemsida länkarna hittar du här.

Körkortstagare 2014

Olycksstatistik 2014


Skulle någon sedan vara sugen på en begagnad hoj med lite kultstatus kan jag rekommendera Rock'nRoll legenden Jerry Lee Lewis gamla Harley Davidson DuoGlide från 1959 som nu är till salu. Länken till annonsen hittar du här.

1959 HD DuoGlide

Ha en trevlig fredag vi hörs i morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar