lördag 10 januari 2015

Förbättra din vinterföraving

Visst är det möjligt att rulla in maskinen i garaget ta ur startnyckeln stänga dörren och låta hojen sova en halvtaskig törnrosasömn tills våren och nästa säsong infinner sig. Jag kommer under några dagar framöver dela med mig av lite tips och egna erfarenheter när det gäller just vinterförvaring.

Idag handlar det om hur man skall bära sig åt om man vinterförvarar i kallgarage eller i värsta fall under kapell utomhus. Största boven i detta drama är kondens. Med kondens så kommer också rost som ett brev på posten. Rost är tråkigt om det inte är så att man har eller vill ha en Rat-Bike.
Sovrummet kan förvisso vara ett alternativ men tänk i så fall på att tömma bensintanken och förgasare på soppa så du inte har massa brandfarlig vätska i lägenheten.

Det finns dock ett enkelt sätt att bättre på rostskyddet om man förvarar i kallgarage eller under kapell. Förhoppningsvis tvättade du och vaxade din ögonsten innan du ställde in den för vinterförvaring. Redan här har du skapat en miljö som gör det lite svårare för rosten att få fäste. Nästa grej blir att åka ner till macken och införskaffa en burk multispray typ 5/56, WD40 eller liknande.

När du sedan kommer hem ser du till att täcka hojen med multispray ( sadel och handtag kan du låta bli att spraya ) Multispray har vad man kallar god krypförmåga det letar sig in i skrymslen och vrår där det bildar en tunn fet hinna som håller fukten borta. Det fungerar lika bra på elektronik och kopplingsdosor som på metalldelarna. Men är det inte dumt att spraya ner sin nytvättade fint vaxade motorcykel med oljespray? Det kan man så klart fråga sig. Multispray är lätt att tvätta bort. När det är dags att starta upp för säsongen så är det bara att tvätta med bilchampo och vatten så har du en ren och fin hoj igen. Vaxytan du lade på i höstas finns fortfarande kvar

Spraya Lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar