söndag 11 januari 2015

Låt hojen sväva

Idag fortsätter jag på den inslagna vägen och delar med mig av ytterligare några små tips för vinterförvaring. Dagens rubrik låter kanske lite kryptisk men du kommer snart att förstå.


Idag kommer det att handla om dina däck och hur du bäst gör för att hålla dem runda och fräscha till nästa säsong. Se till att du har rejält med luft i dina däck. Du kan gärna trycka i lite extra när du ställer undan för vintern. Står hojen med för lågt tryck i ringarna så finns risken att däcken blir deformerade och du får obalans i hjulen. Obalans i hjulen gör åkningen både obekvämare och farligare så det vill vi helst undvika. För att hjälpa däcken lite på traven kan man se till att lyfta hojen så att hjulen lättar från marken. Då klarar dom av vinterförvaringen oavsett om du har luft i slangarna eller inte.

För att lyfta upp hojen finns lite olika alternativ. Om man  som jag åker en gammal klumpeduns med järnrörsram kan man använda em MC lyft. Sådana finns att köpa lite var stans Jula, Verktygsboden, Biltema eller hos någon annan som säljer hojtillbehör.

Ha du en skogsmaskin eller motard finns det enkla och bra crosslyftar man kan använda. Har man landsvägs eller sportmaskin kan man använda depåstöd. Dessa finns både för fram och bakhjul. Har du inga naturliga lyftpunkter finns lösa bobiner du kan montera på svingen eller gaffelbenen.

Som sagt upp med hojen så hjulen får sväva så kommer din ögonsten att klara vinterförvaringen ännu bättre.

Volare som Italienaren säger ha en trevlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar