onsdag 14 januari 2015

Hobbymekens verktygslåda

Om man nu har en motorcykel så är det ju inte helt fel att ha lite verktyg så att man i alla fall kan fixa till lite småsaker även om man inte ger sig i kast med några större reparationer. Rätt verktyg underlättar alltid jobbet.

Det finns inget som är så trist som när man har verktyg som funkar sådär till det man skall göra. Resultatet blir alltid därefter. Att skruva fast bultar som lossnat, sträcka en kedja eller kanske byta ljuddämpare innan besiktningen är inget man behöver vara maskiningenjör för att klara av det fixar man även om man har fem tummar på varje hand. Du kanske behöver demontera en sadel eller någon kåpa för att komma åt batteriet eller du kanske vill justera vinkeln på ditt styre. Det är grejer alla klarar av att göra med en ganska enkel verktygslåda.

Vad behöver man ha i sin verktygslåda? Några kryss och spårmejslar i olika storlekar. En sats Insexnycklar och en sats Torxnycklar.


En sats blocknycklar helst med ring i ena sidan och u i andra så att du har en nyckel för varje storlek. Köp inte de billigaste blocknycklarna du hittar här kan du lägga på ett par kronor så får du nycklar som håller och som inte slinter så lätt.

Sedan skall du ha en hylsnyckelsats 3/8 dels hylsor rekommenderar jag då 1/2 tum är lite stort och klumpigt när man jobbar med motorcyklar. Du skall också ha flera förlängare av olika längder. Detta för att du skall se till att jobba med spärrhandtaget en bit ifrån motorcykeln.

Har du förlängare på när du slinter så minskar risken att du slår i hojen och gör fula bycklor och märken på din ögonsten. Hylsnycklar skall du också köpa i mellanprisklass. Skulle du sedan dra sönder någon hylsa så ersätt den med en Bacco eller Kamasa.

Några tänger i olika bredder längder  kan också vara bra att ha en stor och en lite polygrip är också bra att ha . En låsbar svetstång är också bra att ha dels som en "tredje" hand men även för att klämma åt bränsle och olje slangar om det skulle behövas.

En vanlig hederlig skiftnyckel av god kvalité är också bra att ha. Är man bara noggrann med hur man ställer in den och man inte köpt den billigaste på stormarknaden så funkar dom fint. Här är Bacco utan tvekan bäst, i alla fall så länge de inte är så gamla och slitna att de glappar.

Ett skjutmått är också bra att ha då kan du mäta på bultskallar och muttrar för att se vilken storlek på hylsor eller nycklar du skall ha.

Slutligen tänk på att du skall ha nycklar, hylsor och insexnycklar i tumstorlek om du åker Engelskt eller Amerikanskt annars är det mm storlek som gäller. Torx är helt internationellt så det passar oavsett om du åker Japanskr Europeiskt eller Amerikanskt.

Skruva Lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar