onsdag 14 januari 2015

Utveckla ditt mekande

Att känna till hur din hoj fungerar och hur saker och ting skall vara ger dig en helt annan säkerhet än om du alltid lämnar bort den så fort något är fel eller behöver justeras. 

Det är inte så att jag på något vis ringaktar eller vill ta jobbet från landets MC-mekar. De allra flesta gör ett mycket bra jobb och man kan i de allra flesta fall lita på att man får tillbaka sin hoj i kördugligt trafiksäkert skick. Vet du hur din hoj sitter ihop och fungerar så kommer du att kunna ha mycket bättre koll på hur den fungerar, vilket som är dess svaga punkter och vilka bitar du behöver ha lite extra koll på. Detta gäller oavsett ifall du lämnar ifrån dig din hoj på service och reparationer eller ifall du föredrar att göra det själv.

Oavsett om man mekar eller inte så tycker jag att det är bra att skaffa sig en reparationshandbok. De vanligaste förlagen är Clymer och Haynes. Vilken man köper spelar inte så stor roll. Båda bygger på fullständig demontering och montering av din motorcykel. Det finns felsökningsmanualer elscheman åtdragningsmoment på skruvförband och axlar, Justering av koppling, vajerspel, bromsar och mycket mycket mer.

Böckerna brukar kosta ca 250kr  Det är en billig investering och kostar inte mer än fyra öl på krogen. Ja men jag har ändå inte tänkt att skruva kanske du tänker. Det behöver du absolut inte göra jag tycker ändå du skall se till att skaffa dig en reparationshandbok för att lära känna din hoj på djupet. Böckerna hittar du hos de vanligaste nätbokhandlarna som till exempel Ad Libris och Bokus. Böckerna finns också hos Roffes Motor.

Ber du din lokala mc-handlare så tar han säkert hem dem till dig. Böcker finns både till moderna och klassiker. Det är inget att vänta på köp hem en reparationshandbok så att du har något att läsa nu under vinterhalvåret.

1 kommentar: