måndag 13 januari 2014

Hojåkning är bara hälften så farligt

Tittar vi på statistik mc-olyckorna för 2013 så är de fler än vad de borde vara. Olyckor betyder ofta mer krav på hårdare körkortsutbildning, bättre riskmedvetenhet och dyrare försäkringspremier.

Den Amerikanska författaren Mark Twain myntade någon gång de bevingade orden. Det finns tre sorters lögn. Vanlig lögn. Förbannad lögn och statistik. Detta talesätt håller fortfarande särskilt när man tittar på statistik vad gäller mc-olyckor. SMC har under flera år arbetat för att man skall differentiera olycksstatistiken så att den blir rättvisande. Detta för att motorcyklisterna inte skall lastas mer än nödvändigt för det som händer i trafiken.
Bilden lånad från Expressen

Det SMC vill göra är att lyfta ut de personer som omkommer på motorcykel men saknar mc-körkort framför lånad eller stulen motorcykel och dessutom ofta är påverkade av alkohol eller droger. Tittar vi på olycksstatistiken för de senaste åren så utgör dessa omdömeslösa vettvillingar minst 40% av de som omkommer på motorcykel.
Bilden lånad från Harleyforum.se

Kunde vi få bort dessa galningar från våra vägar skulle vi nästan halvera antalet mc-olyckor med dödlig utgång och visst vore det ett rejält kliv mot nollvisionen. I en artikel på SMC:s hemsida kan du läsa mer on detta. Här kan du göra en djupdykning i statistiken och faktiskt konstatera att Hojåkning inte är så farligt som folk i allmänhet tror. Särskilt inte när du har en god trafikutbildning och ett hört säkerhetstänkande.

SMC:s artikel Olovlig körning ett stort problem 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar