tisdag 4 februari 2014

ADHD i trafiken

AD/HD stod det på kompisens mössa. Va fan har du en sådan för undrade jag? Always Drive Harley Davidson blev svaret. Sedan är väl detta ibland en sanning med modifikation för jag vet att han ibland även rattar både Audi, brandbilar och en och annan turistbuss.

Nu var det ju inte den sortens AD/HD det skulle handla om utan den medicinska varianten. AD/HD är en förkortning för "Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder" Detta är en nevropsykiartrisk funktionsnedsättning som vanligt vis yttrar sig i form av bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet i kombination med dålig impulskontroll. Du som läser mer än mc-tidningar har säkert stött på debatten kring om dessa människor bör medicinera eller inte. I media har vi kunnat läsa rapporter om att många av internerna på landets fängelser lider av AD/HD ofta påtalas dessutom att många av de som har AD/HD självmedicinerar och kan återfinnas bland landets amfetaminmissbrukare.

Detta gäller långt ifrån alla. De flesta klarar sig hyggligt och kan leva ett ganska normalt liv även om det finns större faror i jämförelse med oss "normalpuckade" Nyligen gjordes en undersökning om människor med AD/HD och risker i trafiken. Svenska forskare har under 4 års tid följt 17 000 Svenskar med AD/HD Bland annat analyserades risken för att de skulle bli inblandade i trafikolyckor. Man tittade också på konsekvenserna av medicinering och vad detta hade för inverkan på trafiksäkerheten eller olycksrisken.

Det forskarna kom fram till var att de personer som var diagnostiserade med AD/HD löpte nästan 50% större risk att bli inblandade i allvarliga trafikolyckor med bil eller motorcykel. Det man konstaterade var att även om det går bra för de flesta med AD/HD att vistas i trafiken så finns det ändå indikationer på att funktionsnedsättningen kan få allvarliga konsekvenser. I undersökningen kunde man tydligt se att de deltagare som medicinerade var inblandade i betydligt färre olyckor. Här kunde man statistiskt räkna ut att olycksrisken för de som medicinerade minskade med nästan 60%. Tittar man på den övriga gruppen kunde man här räkna ut att upp emot 50% av de olyckor denna grupp varit inblandad i hade kunnat undvikas ifall dessa personer hade medicinerat mot sin AD/HD. Forskarna förklarar det hela med att medicinerna har god effekt på  grundsymtomen på AD/HD det vill säga att den förbättrar individens impulskontroll och ökar koncentrationsförmågan.

Detta sammantaget minskar riskerna att råka illa ut i trafiken. I dag har ca 5% av landets barn AD/HD eller ad/hd liknande symtom. Tittar vi på befolkningen i stort handlar det om ca 2,5%. Denna undersökning anser jag är ett ytterligare bevis på att man så långt det är möjligt medicinera. Att skicka ut dessa människor i trafiken utan rätt stöd och hjälp är som att låta "normalpuckade" förare fylleköra eller köra bil samtidigt som man skriver SMS och uppdaterar facebook. Ja det är ju knark dom får, hör man ibland som argument. Visst det är ett amfetaminliknande preparat dom får med då skall man veta att en narkoman som går på amfetamin tar doser som är minst 200 gånger så höga som de som ges till den som har AH/HD.
Jag tycker varje individ i samhället har samma rätt som alla andra att få ta sig fram i trafiken så säkert som möjligt. Därför tycker jag att de som har AD/HD och skall framföra fordon också bör medicinera givet vis för vår säkerhet men framför allt för deras egen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar