onsdag 14 maj 2014

Dummare kan ingen vara!

För ett tag sedan kom jag åkan de på väg 11 och hade precis passerat Dalby. När jag kört ut ur rondellen ser jag i backspegeln hur en vit Volvo 850 närmar sig i hög fart. Bakom ratten sitter en grabb i 20 årsåldern iklädd en snapback keps med platt skärm och en hood tröja med kapuschongen uppdragen över kepsen.

Det jag idag kommer att skriva kan kanske tolkas som fördomsfullt men i så fall bjuder jag på det. Jag är varken fri från synd eller fördomar och är antagligen långt ifrån Guds bästa barn. Den unge mannen det handlar om idag tyckte sig dock finnas en liten bit närmre universums mitt än alla vi andra. Den unge mannen verkade tycka att han hade större rätt till vägen eftersom han hade dubbelt så många hjul som jag. Av förklarliga själ hade han inte förstått att det är hjärnceller som räknas.

Han verkade tillhöra den där sorten som har övertygat sig själv om sin egen odödlighet. Denna insikt verkade han kombinera med en mycket låg trafikmoral och en exceptionellt låg empatisk förmåga.  Precis när vägen hade övergått från traditionell lansväg till att bli väg med vajerräcken och växelvis körfält hade jag Volvon bara några meter bakom mig. Hastigheten var satt 100 och det var vad jag höll. Eftersom det var sen eftermiddag så hade jag mycket mötande trafik. Alla som jobbar i Malmö och Lund och bodde i Dalby Veberöd Sjöbo etc var på väg hem. Som motorcyklist ligger man som ni vet ogärna nära vajerräckena. Jag placerade mig mitt i körbanan för att ha största möjliga marginal till räckena som jag hade både på höger och vänster sida. Jag hör hur ynglingen i Volvon tutar.

Jag tittar i backspegeln och ser hur han viftar  åt höger samtidigt som han blinkar med helljuset. Idioten vill att jag skall flytta på mig så kan kan köra om. I he..vete heller tänker jag och ligger kvar mitt i körbanan. Då kör han ännu närmre. Jag vrider på gasrullen för att öka på avståndet men stollen hänger på och fortsätter att tuta och blinka. Någon kilometer senare var det vår tur att få dubbla körfält. Jag hör hur radfemman i Volvon rusar och jag ser den vita bilen fara förbi. När han åker om mig ser jag att han vevat ner  höger sidoruta och hävt sig över passagerarsätet för att kunna räcka fula fingret åt mig.

Idiot tänker jag och slår av på gasen. Den "odödlige" från Dalby kör in i höger körfält och ställer sig på bromsen. Jag blev tvungen att broms ganska hårt för att inte köra in i honom. Den kepsprydde lägger sig nu mitt mellan körfälten och håller 40. Jag tänkte att jag måste kolla så jag slår på blinkers för att göra en omkörning. Givet vis går han ut vänster körfält för att hindra mig, samtidigt som han visar sin högerhand och räcker finger. Jävla idiot och en massa andra betydligt fulare saker som inte gör sig i tryck for genom mitt huvud.

Dessbättre beslöt jag att slå av på gasen och inte bry mig om honom. Vid första avfarten still Staffanstorp åkte jag av. I mitt stilla sinne tänkte jag att det kanske var tur för honom att det var jag och inte någon mer hetlevrad typ med mindre självbevarelsedrift han jävlades med.

Akta dig för de som tycker sig ha mer rätt till vägen än vad du och jag har. Försök inte att ge igen det kan stå dig dyrt. En sådan idiot i form av "odödlig ung bilförare" Kan plötsligt göra en manöver som gör att du får skador för livet eller i värsta fall dör. Det är det inte värt. Visst tänker man tankar om att hämnas och visst hade det varit skönt att få ge Volvoslyngeln en fet smäll. Du ökar din egen säkerhet genom att hålla låg profil. En sak kan vi dock vara överens om. "Dummare kan ingen vara" Gasa Lugnt!

12 kommentarer:

 1. tyvärr e dom alltför vanliga därute.....
  men, de finns regler i trafiken, som på många andra ställe,
  om dom e ju där för o följas.....

  //albin

  SvaraRadera
 2. Ja än är inte den sista idioten född, tur att du höll dig lugn så det inte hände någon olycka.

  SvaraRadera
 3. Håller fullständigt med ovanstående har själv råkat ut för liknande, man undrar hur dessa har fått körkort, total avsaknad av sunt förnuft det är sorgligt. kör försiktigt därute & ha en bra dag :)

  SvaraRadera
 4. Man kan ju undra över hur dessa människor klarat uppkörningen. Problematiken ligger antagligen i brist på uppfostran. Antagligen har han en pappa´som inte heller kan köra bil men tycker att han är lansvägens Konung. Dåligt uppförande och låg moral är ofta något som går i arv. Äpplet faller inte så långt från trädet som man brukar säga..
  //magnus

  SvaraRadera
 5. ta reg numret och ringa senare och fråga vänligt hur han tycker trafiken fungerar. men du gjorde rätt som slog av farten och lät han leka sin dödliga lek ensam....

  SvaraRadera
 6. Bra hanterat av dig tycker jag:-) Bilföraren kan ha varit påverkad av någon drog eller så!!Tur att det gick bra

  SvaraRadera
 7. Han kommer att göra om det igen. filma aset och sätt dit honom eller ge han en kroppslig varning :)
  Roger

  SvaraRadera
 8. Råkat ut för ngt liknande, men då kastades det även ut saker ( påsksmällare)från bilen. Tog regnr , ringde sen upp ägaren, pratade lugnt o fint o sa situationen var filmad av min passagerare och att jag gjort polisanmälan. Killen var 19 år o hade färskt körkort. Han vart inte så värst stöddig just då.......... :)

  SvaraRadera
 9. Snyggt hanterat även om "fet smäll" lockar... ;-)
  Kör själv med riggad enkel kameramöjlighet under färd, tycker reg.nr.koll och uppringningssnack ligger bra till hands - visar på att typen är noterad och iakttagen och snack om polisanmäla med bevismaterial (även om kanske inte hållbart) brukar sätta sina spår..... ;-)
  V-Max (träffar ofta på detta av både unga och "äldre som vill "testa"....."sinnessjukt"....)

  SvaraRadera
 10. Klart man skulle velat ge snorvalpen en omgång, men vi ska först o främst se till att vi når vårt mål utan olyckor! När vi kör får vi tänka åt bilförarna också, man har dom ju ibland bara några dm från bakskärmen! Vet inte vad dom tänker med!

  SvaraRadera
 11. Linda i Varberg2 juni 2014 17:23

  Kan inte låt abli att blanda mig in i här i tråden och försvara ungdomarna. Det är inte bara de som kan köra som idioter, många kör bra! Min son och jag var ute för att övningsköra då vi fick en gammal gubbe med hatt och glasögon i kofångaren (det kändes så). han försökte köra om min son i en rondell då han uppenbarligen tyckte att min son körde för sakta. 70 på 70 sträckan och 50 på 50 sträckan som det då var i rondellen! Jag undrar varför så många måste ligga och pressa bakom bilar med övningsskylt., vilket jag har upptäckt under våra turer. Så idioter i trafiken finns i alla åldrar!

  SvaraRadera
 12. Linda jag håller till viss del med dig. Jag är också medveten om att övningskörningsskylt upplevs som provocerande av många trafikanter och skall om till varje pris. Detta är ett otyg i trafiken. När det gäller ungdomar och uppträdande i trafiken kan man givetvis inte dra alla över en kam. De flesta kör bra men det finns en ganska stor grupp bland de som har nytagna körkort som efter ett tag släpper trafiksäkerhetstänket och riskmedvetenheten. Det handlar om när man som nybakad bilist plötsligt upplever att "jag kan köra bil" då tenderar risktagandet att öka och det är då man tar ökade risker samtidigt som man utsätter sina medtrafikanter för fara. De flesta lär sig och lugnar ner sitt körande, sedan finns det tyvärr några som aldrig lär sig.

  Ha en trevlig dag
  //magnus

  SvaraRadera