söndag 11 maj 2014

Plast skyddar dåligt

Det finns en sak jag stört mig på länge. Jag blir alltid lika trött när folk låter bli att tänka efter före. Vad är det som gör att en del tror att det bästa skyddet för trafikanter på två hjul är ett antal plastkåpor med fina klistermärken.

Det jag talar om är skotrar och deras chaufförer. Igår när jag for en runda bland Malmös köpcentra för att konsumera lite verktyg och andra "bra att ha" saker var det många skotrar som var ute i samma ärende. Allt från EU-mopeder till Suzuki Burgman 400. Dessa piloter hade förutom fordonen en rad gemensamma nämnare.

Av de skoterister jag mötte var det ingen som använde handskar. En hade heltäckande hjälm alla andra åkte med öppen. Klädseln varierade från Jeans och t-shirt till terylenbyxor och sportjacka i bomullscanvas. Ingen använde mc-kläder. Det jag undrar över är ifall dessa människor som far fram på sina skotrar tror att dom är odödliga eller i alla fall löper mindre risk att skada sig än de som kör motorcykel. Jag har förvisso inga belägg för mina påståenden men jag tror att ifall flertalet av dessa skoterister skulle bytt plastmaskinen mot en motorcykel så skulle de också använt den skyddsutrustning som finns tillgänglig.

Att använda mc-kläder verkar inte ingå i skoterkulturen. Kanske är det så att man tror att det skall vara som i mods-filmen Quadrophenia där man far fram på skoter i kostym och Korea duffel. Någon stans tycker jag att skoteristerna borde se om sitt eget hus. Tittar vi på försäkringspremierna för en EU-moped så är premien minst tre gånger så hög som för en Harley Davidson som kostar tio gånger så mycket i inköp.


Argument som jag kör bara i stan eller jag skall bara köra till affären håller inte. Slänga sig ner på asfalten i 50 km/h är förmodligen ingen trevlig upplevelse, i alla fall om du är klädd i t-shirt, jeans och saknar handskar. Knäkåporna i plast skyddar bara mot fartvinden inte mot skrubbsår. Gasa Lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar