måndag 12 maj 2014

Lösningen på ett pinsamt problem eller om olyckan är framme

Det fins en sak som ingen hojåkare vill råka ut för och det är att lägga sin hoj. Det mest pinsamma är om det sker i krypfart. Att tappa hojen när man gör en garagevändning, krypkör runt ett hörn eller när man skall köra in i en parkeringsficka vore ett mardrömssenario.

Om det mot förmodan skulle inträffa, så blir det dessutom ännu mer pinsamt om du inte kan resa din motorcykel upp från liggande. Ja men ett stort touring lokomotiv eller customhoj en sådan är ju jätte tunga kanske du tänker.

Visst är det så men de är på intet sätt omöjliga att resa den varken för kvinnor eller män. Som så mycket annat handlar det i detta fallet om teknik. Med rätt teknik kan en liten tant resa en stor Harley Electra Glide som väger en bra bit över 300kg. Det gäller dock att vara noggrann och göra på rätt sätt, annars finns det risk för att man skadar sig. Du skall aldrig lyfta din motorcykel med ryggen. Du skall använda benen. Hur det går till kan du se i ett videoklipp längre ner. Innan du reser upp din hoj är det några saker du behöver kontrollera.

  1. Trafiksituationen. Ge dig inte ut i vägen för att resa din hoj ifall du riskerar att bli påkörd av någon av dina medtrafikanter. Det gäller vid alla former av olyckstillbud. Säkra platsen innan du skrider till verket.
  2. Stäng av motorn. Res aldrig en liggande hoj med motorn igång. Använd hojens nödstopp den sitter alltid på reglaget vid höger handtag
  3. Rinner det olja och bensin från din motorcykel lugna inte nerverna med en cigarett det kan få oönskade konsekvenser.
  4. Se till att hojen ligger i växel och att tändningen är avslagen ( om du inte behövde stanna motorn med nödstoppen ) Detta för att den inte skall börja att rulla när du får upp den på hjulen
Nu är du redo att börja resa hojen. Hur det går till kan du se i denna lilla instruktionsfilm av en gammal favorit, Jerry "Motorman" Palladino. Han har lång erfarenhet av att utbilda Amerikanska MC-poliser och han har gett ut flera instruktionsfilmer med namnet Ride Like a Pro.
Som du ser, man behöver varken vara stor eller stark för att klara av att resa en motorcykel. Det handlar om att ha rätt teknik. Vill du fördjupa dig ytterligare i denna ädla konst finns det fler klipp på Youtube som visar hur det går till. Jag hoppas att du slipper att göra detta någon gång men skulle oturen vara fram kan det vara bra att känna till hur man gör. Jag hörde någon som påstod att i Japan fick man inte köra större mc än att man kunde resa den upp från liggande. Hur sanningshalten är i detta påstående vet jag inte. En sak vet jag och det är att man behöver inte vara ett stort muskelberg för att resa en Honda Valkyria det räcker att vara en vanlig tant. Ha en trevlig dag och Gasa Lugnt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar