onsdag 18 juni 2014

Ta det extra försiktigt i midsommartrafiken

Inför midsommar är det många som ger sig ut på vägarna för att ta sig till något midsommarfirande. Midsommar är en av de stora så kallade trafikhelgerna. Det är också en av de farligaste och mest olycksdrabbade.

Fordon av alla de slag kör kors och tvärs genom landet för att kunna fira den kanske största helgen vi har i Sverige. Helgen är kort och många skall långt. Trafiken är tät tempot högt och det bidrar både till ökad stress och massor med irritation. När det börjar koka i skallen på många av trafikanterna brister också omdömet. Det stressas på och man försöker köra in tid för att inte bli allt för sen till festligheterna. Det är då det börjar att bli farligt på riktigt.

Plötsligt får någon för sig att göra en idiotomkörning medan andra struntar i avstånd och hastighetsbegränsningar. I den täta trafiksituationen skapas ovanligt många faror. Midsommarhelgen är antagligen den helg på året då vi har flest förare ute i trafiken som är berusade. Många åker dessbättre fast i alkokontroller men mörkertalet är tyvärr nog ganska stort. Det är dessa omdömeslösa människor du skall försöka att akta dig för. Skall du ut och köra i midsommartrafiken är det viktigare än någonsin att du har en defensiv körstil. Håll avståndet till framförvarande fordon så ökar du dina säkerhetsmarginaler.

Förvänta dig alltid det värsta av dina medtrafikanter. Blir du trött? Stanna och vila en stund så blir du en bättre och säkrare mc-förare. Tänk att en defensiv körstil i midsommartrafiken är inte att vara feg. Det handlar om att skaffa sig marginaler gentemot de stollar du delar vägen med. När du sedan skall köra hem på lördag eller söndag, tänk på att många trafikanter är bakfulla. De kanske blåser grönt i en kontroll men för den sakens skulle är det ju inte säkert att tankeverksamhet och reaktionsförmågan är på topp.

Genom att vara försiktig kan du öka din egen säkerhet och dessutom bidra till att midsommarhelgen 2014 inte går till historien som en av de svartaste trafikhelgerna någonsin.

Låt dig nu inte avskräckas åk dit du ska och fira med släkt eller vänner  unna dig något gott i goda vännerslag men komihåg att låta hojen stå om du inte är nykter. När du rullar så kör med insidan som man brukar säga så kommer allt att gå bra. Ha en helt underbar midsommar. Det påstås att om man lägger sju flickor under huvudkudden på midsommarnatten så kommer man att drömma om den blomma man tycker är vackrast.

Gasa Lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar