fredag 7 november 2014

Konsten att ta ett steg till

Under senare år har det skett en stor förändring både inom motocross och enduro. I motocross har hoppen blivit mer spektakulära och det hela har utvecklats via stadioncross till freestyle motocross. Nu börjar vi att se en förändring även bland enduroåkarna.

Reklampengar är viktigt för att kunna hålla igång ett motorsport-team. För att få in pengar krävs sponsorer. För att få sponsorer krävs publik. Det är kanske inte så lätt att locka ut publik i skogen för att titta folk som tar sig fram i mörkret på senhösten. Något annat krävs för att göra enduro till en publiksport. Den nya generationen som tagit cross och enduro hojarna i besittning har en helt annan bakgrund.

Dessa förare är uppväxta på skateboard och BMX cyklar. Det har åkts och ramlats i skateparker och ramper. Ett hinder ses inte längre som just ett hinder utan som en möjlighet till att göra något spektakulärt. Något som man kan göra något häftigt av, kan man sedan få motta folkets jubel samtidigt som man får lite adrenalinrus blir det ännu bättre.

Jag tror att extrem / gatusporternas Olympiad X-Games har bidragit till denna utveckling. Denna sortens tävlingar har genererat både pengar till sporten samtidigt som den också attraherat ett stort antal nya utövare.
Novemberkåsan är spektakulärt men lite svårtillgängligt för publiken

En av de nya grenarna som jag tror kommer att vinna mark framöver är City-Enduro Banor mitt i städer. Genom trånga gränder, upp för trappor, på kajer över staket och byggda hinder. Titta på dagens lilla videoklipp så kommer du att förstå precis vad jag menar. Dagens lilla youtubeklipp heter Extrem Enduro och har på tre veckor fått mer än 400 000 visningar. Spektakulärt, spännande och imponerande. Har du inte hunnit att titta på det så klicka och njut.

För dig som äger en endurohoj "Don't try this at home" det kräver mycket träning börja med mindre hopp lägre stockar och inte så branta trappor. Ha en trevlig helg

Gasa Lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar