söndag 14 juli 2013

Åka med ryggplatta

Ryggskydd blir allt vanligare bland landets hojåkare och allt fler försäkringsbolag har ryggskydd som krav när det gäller skyddsutrustning.

Jag talade med en god vän som är ortopedkirurg och ryggspecialist. Jag frågade vad han ansåg om ryggskydd. Han funderade en stund sedan sa han. Det skyddar inte mot kompressionsskador men annars är det bra. Hur menar du då undrade jag. Jo sa doktorn. En ryggplatta kan aldrig skydda kotorna mot kompression ifall du slår i huvudet eller landar hårt på fötterna. 

Vad det däremot skyddar mot är direkta smällar mot ryggen och det kan vara nog så viktigt. Jag skulle inte rekommendera att man åker motorcykel utan. Även så enkla skador som skrapsår mot ryggraden kan ställa till mycket elände. Det finns många nervtrådar som sitter ganska ytligt och kan ställa till mycket besvär och svårrehabilitering. Sedan sa han att det kan till viss mån förhindra att våld eller slag mot ryggen leder till brott på ryggraden. Det finns sa han undersökningar i Tyskland som visar på att ryggskadorna hos motorcyklister som krockar har minskat sedan användandet av ryggplattor blivit vanligare. 

Vilken sort skall man använda undrade jag? Ortopeden svarade. Ett hårt ryggskydd som du monterar på kroppen med ett rejält njurbälte så att det sitter still om olyckan är framme. Du kan givet vis använda ett sådant som man monterar i jackan med det skyddar inte lika bra. Har du ett löst ryggskydd kan du använda det när du åker skidor också. Hade Thomas Fogdö haft ett ryggskydd när han kraschade på en skidväg mellan två pister hade han antagligen inte suttit i rullstol idag.
Det finns även skyddsjackor som förutom ryggskydd har axel armbågs och bröstskydd. Fint att ha under en huvtröja en varm sommardag

Börja med att läsa det finstilta i din mc-försäkring. Gå sedan till mc-butiken och skaffa dig ett ryggskydd om du inte redan har ett. Det är en billig försäkring för att bättra på chanserna att slippa ett liv i rullstol om olyckan skulle vara framme.


Kör med insidan och ”keep the rubber side down”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar