lördag 13 juli 2013

Historien bakom "The Guardian Bell"

Även hojåkare har all rätt att vara skrockfulla. Det gäller att skydda sig mot all slags otyg man kan råka ut för längs vägarna. Dessbättre finns det sätt att skydda sig. Bästa skyddet mot det mesta otyget är att ha en Guardian Bell, Riding Bell eller Gremling Bell som den också kallas.

Det hela började i Amerikanska södern på 30 talet. En man kommer åkande längs en oändlig raksträcka i öknen. Upp på han motorcykel hoppar ett antal Road Gremlings eller Vägvättar. 

Vägvättar är fartglada rysliga små figurer som älskar att åka fort och gärna hoppar upp och åker med på din motorcykel. Samtidigt som dom gillar att åka och gillar fart så kan dom inte hålla fingrarna i styr. Vättarna rycker i kablar och slangar. Slänger grus i kedjor och beltremmar kastar spik och glasskärvor framför däcken och kastar pinnar i hjulen. Allt för att du skall köra omkull eller för att hojen går sönder. Går hojen sönder när du är ute och åker så är det nästan alltid vägvätternas förtjänst.

Åter till Amerikanska södern och 30 talet. En man har varit och hälsat på sin bror i Alabama och han är på väg hem till Bronsville i Texas där han äger och arbetar på en fiskebåt. I present av sin bror har mannen fått en graverad skeppsklocka i mässing som han lagt ner i ena packväskan. Under färdens gång hoppar den ena vägvätten efter den andra upp på hans motorcykel. Han känner hur hojen plötsligt känns instabil och börjar vobbla. Han tappar kontrollen och åker om kulle och rör upp ett moln av sand och grus innan han stannar bland kaktusar och tumbleweed. När han omtöcknat vaknar upp känner han att motorcykeln ligger över hans ben och han sitter fastklämd. Mannen känner hur vägvättarna drar och sliter i hans kläder och hur dom river och biter i hans kropp. 

Han tittar sig omkring för att hitta något att försvara sig med. Han kommer inte åt sin pistol som ligger i packväskan mot marken. Det enda han får fram är skeppsklockan i mässing. Han börjar ringa i klockan för att påkalla någons uppmärksamhet. Då märker mannen hur vägvättarna backar undan och håller för öronen. Så fort han slutar kommer vättarna tillbaka. Mannen fortsätter att pingla för att hålla vättarna borta. En annan motorcyklist kommer åkande längs samma väg och plötsligt så hör han en klocka som klämtar. Ljudet blir starkare och så ser han motorcyklisten som ligger fastklämd i diket under sin hoj. Han stannar och hjälper honom loss och skjutsar honom in till närmsta stad där dom kontaktar doktorn och den lokala bärgaren. 
En Gremling Bell skall alltid montera under hojen nära marken så att vägvättarna inte hoppar ombord

I väntrummet berättar mannen för sin räddare om hur vägvättarna fått honom att köra om kull och hur han skrämt iväg dem med sin skeppsklocka. Det var så det började. Både mannen och hans räddare var rörande överens om att en mässingsklocka skulle monteras på hojen så att vägvättarna inte ville åka med. Historien spred sig och idag har många en Riding Bell på sina hojar. Nu är det tyvärr inte så enkelt att det bara är att gå ut och handla sig en klocka och montera den på hojen. Skall den har riktig kraft skall du ha fått den av en vän. Handla ett par klockor och ge bort till de hojåkare du bryr dig lite extra om. Då skall du se att snart blir du också förärad en klocka så att du har ett fullgott skydd slipper de otäcka vägvättarna.


Gasa lugnt och akta dig för vägvättarna.

1 kommentar:

  1. Som med alla moderna folksägner eller vandringssägner så finns denna berättelse i en uppsjö av varianter. Det är inte lätt att veta vilken som är den ursprungliga om den ens finns kvar i nedtecknad form. Är du intresserad så googla runt lite på The ledgend of the Riding Bell så kommer du att hitta massor med berättelser som både är snarlika och olika. Surfa lugnt.

    //magnus

    SvaraRadera