onsdag 10 juli 2013

Tisdagstur på Vikbolandet

En tur på Vikbolandet varvid all min forskning visade sig ohållbar. Jag får ta tillbaka det där med Touringåkare och vantar. Mellan Nävekvarn och Kvarsebo mötte vi två killar på Guldvingar med släp. Båda förarna åkte i T-shirts och saknade handskar. Sanningar kan som sagt fort ta slut.

Vid 12 tiden rullade vi iväg från Enholmen genom Nyköping och svängde av mot Oxelösund. Ett par kilometer öster ut svängde vi av från motorvägen och in på vägen mot Nävekvarn. På åkrarna stod rapsen i full blom, här uppe är det nästan en månad senare än i Skåne. 

Efter ett snabbt stopp på hamnplan körde vi vidare mot Kvarsebo. Vägen mellan Nävekvarn och Kvarsebo är en helt fantastisk mc-väg, smal slingrig och kuperad. Det är en sån där väg där fartupplevelsen börjar tidigt. Man känner att oj nu går det fort och så tittar man ner på hastighetsmätaren så visar den 60. 

En vägsträcka som absolut rekommenderas ifall man skall åka hoj i Sörmland. Frame i Kvarsebo tog vi färjan över Bråviken. Här träffade vi på två gubbar som åkte vars en fin långgaffel-chopper Snygga byggen med mycket egentillverkade delar. Kul att se att det finns folk som håller traditionen att bygga ”Swedishstyle choppers” levande. 

Stuket på bägge hojarna var likt men den ena hade en helt modern twin cam motor medan den andra var försedd med en panhead motor. Färden gick vidare längs väg 209 mor Arkösund. Vikbolandet är en udda plats. Här har vi ett slättlandskap som breder ut sig mitt i skärgården och här och var går berget i dagen. 

Väl framme i Arkösund stannade vi till vid badplatsen och åt vår medhavda lunch. Det var skönt att sitta i skuggan en stund innan vi drog på oss skinnkläderna och åter igen rullad ut på väg 209 mot Östra Husby. Färjan tillbaks över Bråviken men sedan vägen mot Jönåker. 

Vid Jönåker visade det sig att gamla E4:an var avstängd så vi fick ta motorvägen tillbaka till Nyköping. Motorcykel och motorväg i rusningstrafik är aldrig någon trevlig upplevelse. Vi tog oss utan incidenter fram till första avfarten till Nyköping och vidare genom stan och ut till Enholmen. Det blev en mycket trevlig tur i vackert sommarväder. Precis som Skåne är Sörmland ett fantastiskt vackert landskap att åka motorcykel i. Naturen är varierande och det finn gott om asfalterade småvägar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar