torsdag 10 oktober 2013

Det är köparens marknad

Utbudet av begagnade hojar är enormt. Aldrig har det funnits så mycket motorcyklar ute på den Svenska begagnat marknaden. Nu har du kanske chansen att fynda eller att hitta drömhojen.

Jag googlade runt lite för att kolla hur det såg ut på marknaden på blocket hittade jag 330 Yamaha Dragstar och Wildstar. Det fanns 250 Kawasaki VN i varierande storlek. Det fanns 1730  Harley Davidson till salu. Tittar vi på sporthojar fanns det 130 Yamaha R1. 154 Kawasaki Ninja och 100 Honda Fireblade.
Yamaha R1

Totalt fanns det i skrivande stund 21 483 hojar till salu på blocket.
Det innebär att 5% av landets motorcyklar är till salu där. I dagsläget är det inte lätt att sälja en motorcykel om man inte lägger sig på rätt prisninvå och kanske är det så att inte ens det hjälper. För vissa modeller är utbudet större än antalet eventuella köpare. Blocket har blivit prissättare för begagnatbranschen och skall handlarna kunna sälja sina inbyteshojar eller förmedlingsuppdrag måste de vara prissatta i nivå med vad motsvarande hojar kostar på blocket.
Vincents bikeshop har haft stora framgångar med MC-förmedling

De företag som fattat detta har fortfarande en hygglig omsättning begagnat utbud och lågkonjunktur till trots. En gång i tiden var en Harley Davidson en bra investering. Man kunde köpa en ha den några år och sedan sälja och få pengarna tillbaka eller till och med tjäna en slant. Detta är ett minne blått. Idag tappar en en ny HD ca 40 000kr i värde de två första åren sedan fortsätter raset och man hamnar på drygt halva nypriset efter ca 10 år på vägarna. Detta är så klart generella siffror det finns undantag. 

Harley Dyna Low Rider 2001 mycket Harley för förhållandevis liten peng
Att köpa en HD idag behöver inte bli så mycket dyrare än att köpa något annat märke. Man kan fynda Sporters för 30 000 och hojar ur Dyna serien för 60 00 Road Kingar och Electror från 80 000. Kom ihåg att ha is i magen och pruta ifall du handlar privat. om du köper hos handlare kan det vara svårare att få ner priset särskilt ifall du kommer med ett inbyte.
Yamaha Wildstar 1600. Kanske beg fynd nr 1 Du kan få en fullutrustad lågmilare  under 50 000kr Nypriset låg på 130 000
Fast handlar du av handlare köper du ju också trygghet. Du vet att du får en hoj som är genomgången och du får oftast någon form av garanti. Är du på jakt efter begagnad hoj så köp inte första bästa utan leta runt provkör och jämför så finns det stora möjligheter att fynda oavsett vilket märke eller hojtyp du väljer.

Idag är det torsdag och då kanske man skulle slå till med Ärtsoppa till middag, det är kanske lite värmande i höstrusket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar