torsdag 13 mars 2014

Allt ligger i betraktarens ögon. Ett oväntat val.

Som grabb var jag med farsan och hälsade på en gubbe han kände som hade den inte helt ovanliga hobbyn att renovera gamla motorcyklar. Det var spännande även för en grabb i yngre tonåren.

Gunnar som han hette hade byggt om en gamma ladugård där kossornas bås hade plockats bort och ersatts av en rad med motorcyklar och mopeder. Gunnar visade oss runt och berättade om sina maskiner.

De flesta maskinerna var lättviktare Rex, Svalan, Husqvarna, Monark och NV men det fanns också några större Maskiner en gammal BSA i armé utförande En Husqvarna med V-twin motor och så den maskinen som verkligen lös i ögonen på mig. En Indian scout av 1929 års modell. Det var första årsmodellen av denna legendariska hoj.

Vi gick vidare in i Gunnars verkstad där han var i färd med att rädda en Husqvarna Novolette. Då frågade jag Gunnar vilken hoj han tyckte var finast.
- Den har jag inte här, den står ute i vedboden, sa Gunnar.
- Vill du se? undrade han.
-Självklart, svarade jag, farsan och jag följde efter Gunnar över gårdsplanen. Han öppnade dörren och rullade ut en gammal Exelsior av 1919 års modell. Jag vill inte påstå att den var särskilt snygg den var som man säger i patinerat orginalskick.

- Den är ju rostig och har en buckla i tanken, sa ja.
- Ja vet, sa Gunnar och fortsatte;
- Men hon är orörd den byggdes 1919 och den har aldrig varit isärplockad. Den har bara blivit servad och körd. Detta är den av mina motorcyklar som har störst själ. Jag kör den ofta och gärna, sa han.

Jag hade mycket att tänka på när vi åkte hem i farsans Peugeot 404. I radion pratade CG Hammarlund i Sveriges bilradio. Men denna grabben lyssnade inte så noga. Han funderade över lektionen i estetik han nyss fått. Det hade gått upp för mig att motorcyklar verkligen kunde ha en själ och att det är precis som med människor. Det är insidan som räknas.

3 kommentarer:

 1. Men det är ju farfars hoj, dvs en likadan eller nästan lika dan :)

  http://bilder.oddballs.se/#!album-7-1

  SvaraRadera
 2. thank's for the memories.....

  //albin

  SvaraRadera
 3. @vilde vilken harlig bild. Kul när sådana dyker upp och ännu roligare när det finns en berättelse bakom dem. Tack för att du postade den.
  //magnus

  SvaraRadera