onsdag 26 mars 2014

Var rädd om skallen, protes fungerar inte.

Jag har skrivit om det förr men det tål att upprepas igen. Det skall vara som ett mantra i varje hojåkares huvud och du skall tänka på det varje gån du funderar på att byta ut din hjälm.

Köp aldrig en begagnad hjälm! Köp aldrig en begagnad hjälm! Köp aldrig en begagnad hjälm! Det kan aldrig sägas eller upprepas tillräckligt många gånger. Trots kampanjer från handlare mm fortsätter ändå begagnatmarknaden att leva.

Kollade in snabbt på blocket och såg att det fanns strax över 1000 hjälmar till salu från privatpersoner. Det kan se hur fina ut som helst och säljaren kan på heder och samvete säga att hjälmen bara är provad tre timmar eller bara använd av en äldre dam på väg till kyrkan på finare söndagar.

Gå inte på det där! Du vet inte ifall säljaren talar sanning och det finns inga garantier. Du vet inte ifall den är tappad i garagegolvet ett antal gånger eller fått någon annan smäll. Det är dumt att upptäcka hur det är med den saken vid en kollision. Man kan bli onödigt överraskad åt det negativa hållet. En överraskning som om det vill sig riktigt illa kan innebära transport från platsen i en liksäck eller att du förvandlas till en "grönsak" som ligger i en sjukhussäng resten av livet.

Fundera en stund är den risken värd att ta för att spara någon tusenlapp? Det är bättre att du köper en billig hjälm hos en handlare än att du köper en begagnad hjälm på blocket, då vet du att du får vad du betalar för. En begagnad hjälm är som att spela rysk roulette chansen är hygglig att det går vägen men du kan aldrig vara säker.

Vilken typ av hjälm du väljer är en smaksak. Valet är fritt så länge du kommer ihåg en sak! Köp aldrig en begagnad hjälm! Köp aldrig en begagnad hjälm! Köp aldrig en begagnad hjälm!

3 kommentarer:

  1. ...en sak till....vänta inte för länge innan du köper ny hjälm....
    själv byter ja vart ~3:e år....senast ble de en BMW-integral o en shoei 3/4-hjälm....
    en liten investering i de stora hela..... o frun valde en toppmodern HJC-integral...

    //albin

    SvaraRadera
  2. Ett bra råd Albin. Man brukar säga att plast eller polycarbonat hjälmar har en livslängd på 3 år medan glasfiber och composit hjälmar hänger med i 5 år.
    //magnus

    SvaraRadera