måndag 14 april 2014

Var försiktig när du drar gasrullen i helgen

I år räknar man med att många motorcyklister skall begå hojpremiär under påskhelgen. Alla vet också att de stora premiärhelgerna också är den del av året då flest mc-olyckor äger rum. Singelolyckorna är i klar majoritet.

SMC, Polisen, Trafikverket och Transportstyrelsen har tillsammans detta helt klart för sig. Orsakerna till den dåliga olycksstatistiken är också till stora delar klarlagd. De flesta som låtit hojen stå ett par månader är så klart lite ringrostiga när det är dags för premiärturen. Körtekniken är lite sämre än vad den var i slutet av förra säsongen.

Det är en viktig insikt, den tanken skall få dig att ta det lite extra försiktigt under de första turerna för året. Nästa anledning till ökad olycksrisk är bristande underhåll. Handen på hjärtat, kontrollerade du bromsar hjul, sving och styrlager och framför allt lufttrycket i däcken innan du gav dig ut på vårens första tur? Tittade du på dina däck? Är mönsterdjupet tillräckligt och är dina däck tillräckligt färska. Gamla däck blir hårda och hala.
denna bild har jag stulit från Hennings insomnade tidning MC Nytt

En ytterligare faktor när det gäller däck och vårturer är temperaturen. Dina mc-däck är oftast gjorda för att ha optimalt fäste en sommardag då temperaturen är över 20 strecket. En sval vårdag är det svårt att få upp temperaturen i däcken så fästet blir bra. Tänk på att du har sämre väggrepp. Nästa farsot för oss motorcyklister är rester från vinterns halkbekämpning i kombination med tjälskott.  Den där kurvan på favoritvägen där du gillar att lägga ner hårt och ge lite extra gas ut ur böjen kan med rullgrus ha förvandlats till något som greppmässigt liknar en isbana. Då är risken om du inte tar det lugnt att det blir marksyning på premiär turen.

En trist början på en lång säsong. Det samma gäller tjälskador. Det kan bli rejäla potthål som kan bidra till att du tappar kontrollen över hojen. Allt detta borde vara självklarheter för varje motorcyklist, men tyvärr är det inte så vilket en del stackare får erfara varje säsongspremiär. Från flera källor har jag fått indikationer på att Polisen under påskhelgen kommer att skärpa trafik och hastighetsövervakningen på 70 och 90 vägar i Syd och Mellansverige.

Detta då man vet att en ökad närvaro av länstrafikgrupperna sänker hastigheterna och minskar antalet olyckor. Om du skall ut och köra i helgen så ta det försiktigt. Ser du poliser ute i trafiken med sina radarpistoler så bli inte arg och förbannad. De gör bara sitt jobb och framför allt så hjälper de till att minska antalet olyckor bland premiärsugna motorcyklister.

Innan jag skulle publicera upptäckte jag att Henning Svedberg hade skrivit om samma sak på Braap.se. Han hade också postat ett par länkar med ytterligare information. Vill du läsa mer klicka på länken här. Extra Polisspaning efter mc i april

Gasa lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar