torsdag 8 maj 2014

Motorcykeln framtidens miljöfordon

I miljödebatten talas det sällan om motorcyklar i positiva ordalag. Ofta får man höra att nöjesåkning är onödigt och belastar miljön med onödiga mängder koldioxid. Det är sällan miljöivrarna nämner motorcyklar i positiva ordalag.

Det som gav mig idén till dagens blogginlägg var en artikel Henning Svedberg publicerade på Braaap.se som handlade om en ny 125cc Yamaha. Där ställde han frågan om detta kunde vara ett alternativ till scootern som pendlarfordon.
Yamaha MT 125

Jag skulle vilja dra det en bit till och säga, är det ett alternativ till bil som pendlarfordon? Absolut skulle jag vilja påstå en 125:a är bland de mest miljöriktiga fordon som drivs av fossila bränsle du kan köra. Om vi säger att du pendlar 5 mil om dagen och att du har ca 225 arbetsdagar om året. Vi räknar bort fyra månaders vinterdagar då man ogärna kör motorcykel då återstår 165 arbetsdagar då du kan mc-pendla med din 125:a.
Honda MSX 125

Om du som bruksbil har Sveriges vanligaste en Volvo V70 kan du räkna med en en snittförbrukning på 0,9l / mil. på 165 pendlingsdagar a fem mil skulle det innebära att du förbrukade ca 740 liter bensin till en kostnad av ca 10 700kr om du istället mc-pendlade med en 125:a som drar ca 2 dl / mil skulle det innebära att du på samma sträcka förbrände 165 liter bensin till en kostnad av 2400kr Det betyder att du förbrukar 78% mindre bränsle om du mc-pendlar Det samma gäller utsläppsmängden av koldioxid den minskar också med lika mycket.
Aprilia RS 125

Med detta lilla räkneexempel så kan man ju fundera över hur det kommer sig att landets miljöivrare inte talar om motorcyklar som fordon som kan bidra till en bättre miljö och förbättra möjligheterna att stoppa den globala uppvärmningen som de så gärna framhåller och använder som miljöargument. Fram för mer motorcykelprat i miljödebatten. Här finns stora miljövinster att göra om vi kan minska bilismen till förmån för små motorcyklar. När det gäller 125:or har utvecklingen inte stått still. Det har hänt massor och det finns väldesignade hojar med massor av både attityd och karaktär. Det är bara att välja efter tycke och smak. Ha en trevlig fredag, nu håller vi tummarna för att det skall bli åkväder i helgen. Gasa Lugnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar