onsdag 7 maj 2014

Sköt om din hjälm så du åker säkert

Ta hand om din hjälm och ge den lite omvårdnad då och då så har du bättre koll på hjälmens kondition samtidigt som den ser snyggare ut. Att ha en välpolerad hjälm har flera fördelat inte bara att den ser blank och snygg ut.

Om man som jag bor i Skåne där rapsfälten står i full blom fylls luften på sina ställen av rapsbaggar. Dessa små gynnar råkar ibland komma i vägen för din framfart vilket du märker genom att det smattrar mot hjälmen Dessa små skalbaggar tillsammans med andra flygfän lämnar sina visitkort i form av utsmetade proteinrester på din hjälm och ditt visir. Det kan bli rätt mycket torkande och gnidande innan du lyckats gnugga bort alla likdelarna från hjälmen. Om du istället förekommer insekterna och ser till att vaxa din hjälm fastnar de inte lika hårt. Nästa vinst kommer du att upptäcka nästa gång du kör i regn. Har du ett välvaxat visir så kommer regndropparna att blåsa av. Det räcker att vrida lite på huvudet och vips så är regndropparna borta.

Börja med att tvätta rent hjälmen med till exempel vatten och diskmedel. När du torkat av hjälmen är det dags att ta fram det tunga artilleriet. Bilpolish, vax och microfiberdukar.

Börja med att göra rent hjälmen med polish. Det innehåller milt slipmedel och tar bort eventuell oxid i lacken och trollar bort de minsta reporna i visiret. Lägg på polishen i små cirkelrörelser. du kan gnugga ganska hårt.
Låt polishen torka så att det bildas en tunn vit hinna. Sedan är det dags att polera hjälmen ren med en microfiber duk. Nu är lacken rengjord och ser fin ut men du skall inte nöja dig med detta. Eftersom hjälmens lack nu saknar skydd oxiderar den och blir matt mycket snabbt om du inte gör något åt saken.
Vax löser problemet. Vaxet ger din hjälm en skyddande hinna och gör den smutsavvisande och skyddar även mot UV strålningen som mattar och oxiderar lacken. Idag använde jag ett klassiskt pastavax, det går givet vis lika bra att använda flytande vax. Precis som med polishen så skall du lägga på vaxet med små cirkelrörelser, gnugga in det rejält.
Ta god tid på dig och lägg på ett tunt lager vax på hela hjälmen. undvik vax på hjälmens gummidetaljer. Vaxet kan lämna en ful vit hinna på gummit som kan vara svår att få bort. Om du vill kan du täcka eventuella gummidelar med maskeringstape. Skulle du få vax på gummigrejer går det att tvätta bort med amoniak. Inte kul att använda så därför bör man undvika att vaxa kommer på gummidetaljerna. Glöm inte att vaxa visiret.
När du vaxat hjälmen tar du en kopp kaffe medan du väntar på att vaxet skall torka. Det tar lite längre tid än vad det gör för polishen då vaxet inte innehåller lika mycket lösningsmedel.
När kaffet är uppdrucket polerar du hjälmen och visiret till önskad glans med en ren microfiberduk. Nu får man hålla på och gnugga en stund. Av friktionen som uppstår när du polerar härdar vaxet ytterligare och det bildas en tunn men slät och hård yta på hjälmen.
Om du inte redan fyllt i ditt medicalcard som du fick tillsammans med ditt SMC medlemskort så passa på att göra det nu. Glöm inte bort att klistra dekalen på hjälmen så räddingstjänsten ser att dina personuppgifter finns på ett kort i hjälmen. Stoppa in kortet under fodret i hjälmen sedan är du klar.
Nu är hjälmen klar och det är bara att vänta på åkväder. Skulle det komma en regnskur så gör det inte så mycket nu när du har en nyvaxad hjälm. Regndropparna kommer att sky den som pesten.
Gasa Lugnt.

1 kommentar:

  1. ...ännu mer god info.....
    åsså noterar jag översta rutan,
    ett positivt steg framåt....
    lycka till
    //albin

    SvaraRadera