måndag 9 juni 2014

Ligg inte för nära!

En av det viktigaste bitarna i pusslet för att bli en säker och duktig motorcyklist är att hålla rätt avstånd till framförvarande fordon. Nu pratar jag inte om hur man kör på racerbanor det handlar om vardagstrafik på allmän väg.

Att hålla rätt avstånd är något som det slarvas med bland motorcyklister så väl som övriga trafikanter. För oss som kör hoj är det ju tyvärr ännu mer riskabelt än för den som sitter i en personbil eller en lastbil. Den senaste tiden har det hänt två allvarliga olyckor där motorcyklar krokat i varandra varav en med dödlig utgång. För ett tag sedan utanför åstorp där den ena föraren avled direkt och den andra blev allvarligt skadad.

I helgen var det tre tyskar som varit på en veteran-mc träff som strax utanför Jönköping krokade i varandra när det skulle bromsa. Alla tre fick föras till sjukhus. Olyckan utanför Jönköping hade antagligen kunnat undvikas helt ifall de varit mer noga med att hålla avstånd. Förutom att hålla rätt avstånd. kan det också vara bra att försöka ha koll på vart man kan väja ifall problem skulle uppstå vid en inbromsning. Att skanna av möjligheter att väja är en viktig del i säkerhetstänket, då kan man slippa mycket obehagliga överraskningar.

Vad är då rätt avstånd? Det är helt klart en relevant fråga. I körskolan fick du antagligen lära dig något som kallas tresekundersregeln. Den håller fortfarande och det finns ingen anledning att revidera denna om ingen skulle komma på en helt ny revolutionerande metod. Tresekundersregeln går ut på att du skall ligga minst trer sekunder bakom framförvarande fordon. Det fina i kråksången är att följer man detta blir avståndet längre ju fortare man kör och på det viset ökar säkerhetsmarginalen.

Kolla in när framförvarande fordon när detta passerar till exempel en stolpe. Räkna sedan en elefant, två elefant, tre elefant.  Passerar du stolpen innan du hunnit säga tre elefant så ligger du för nära och bör öka avståndet. Var sjutton kom då elefanterna ifrån? att säga "en elefant" tar en sekund konstigare än så är det inte. Ha en trevlig dag och håll avstånden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar