tisdag 10 juni 2014

Snart dags för "Ride to work day"

Den tredje måndagen i Juni är det "Ride to work day" så har det varit sedan 1992. Iden kläcktes av en Amerikansk mc-tidning och arrangemanget har vuxit och blivit världsomspännande.

Varför skall man då köra motorcykel till jobbet på måndag den 16/6? Det finns flera anledningar och de flesta är av trafikpolitisk och infrastrukturpolitisk karaktär. Det kanske inte lät så kul men skall vi ha en chans att påverka våra makthavare så måste vi tala deras språk.

"Ride to work day" är först och främst ett sätt att visa att vi finns. Om landets motorcyklister skulle göra slag i saken och ta sin hoj till jobbet på måndag skulle det betyda att det samtidigt fanns en bit över 300 000 motorcyklar ute på våra väga. Övriga trafikanter skulle absolut märka detta och kanske skulle detta i en förlängning leda till att de inser att de faktiskt delar vägen och trafikmiljön med oss. Vi skulle också slå ett slag för motorcykeln som miljöfordon eftersom det skulle förbrukas mindre bensin denna dag. En motorcykel drar i snitt 30% mindre bränsle än en normalstor bil.

Vi skulle också visa att motorcykel är bland de smidigaste fordonen för att ta sig fram på i en tät trafikmiljö. Vi skulle också visa att det behövs fler mc-parkeringar. Om det plötsligt stod en mc-i varje bilruta skulle bilisterna bli lite kinkiga och tycka att nu får det fan vara nog. Sedan skulle de ringa upp gatukontoret eller parkeringsbolaget och undra varför i helvete det inte finns några mc-parkeringar. Motorcyklarna tar ju våra bilplatser. Slutligen den kanske viktigaste anledningen att köra motorcykel till jobbet. Det är ju så himla kul att köra motorcykel.

När du sedan kommer till jobbet och kliver in i skinnstället så kommer dina arbetskamrater att bli imponerade och tycka att du har ett extra kul och spännande liv. Detta kan i sin tur kanske få en och annan av dina kollegor att ta steget och skaffa sig mc-kort. Det går att hitta ännu fler anledningar till varför man skall ta hojen till jobbet på måndag men detta får räcka för idag. Ha en alldeles underbar onsdag . Skall du ut och åka hoj så kör inte fortare än vad din skyddsängel kan flyga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar