lördag 2 februari 2013

Trafikverket bekräftar det vi redan visste.

I en rapport från trafikverket bekräftas att motorcyklister i genomsnitt kör långsammare än bilister och lastbilschaufförer. Detta framkom i mätningar trafikverket gjorde på olika platser i landet från maj till september 2012.

Trafikverkets mätningar visar nu med klar tydlighet att den bild som målas upp i media om motorcyklister som ansvarslösa fartdårar inte stämmer. Detta tillsammans med den förbättrade olycksstatistiken visar att Sveriges motorcyklister är mer riskmedvetna och mer ansvarstagande än övriga trafikanter.

Sedan är det säkert så att det finns en del som faller utanför ramarna och är ute och tokgasar utan att förstå att det ger oss andra dåligt rykte. Kom dock ihåg att dessa personer är i minoritet och är också överrepresenterade i olycksstatistiken.

Många av oss vet ju att hemligheten med att få fartupplevelse när man kör motorcykel är inte handlar om  att vrida gasrullen i botten ute på motorvägen. Istället väljer vi den lilla kurviga kuperade vägen där 70 ibland kan kännas fort nog. De flesta av oss är dessutom helt på det klara med att bilar är hårda och bikers är mjuka. Därför aktar vi oss för våra medtrafikanter. Där är grunden till det vi kallar riskmedvetenhet.

Vill du läsa trafikverkets rapport i sin helhet kan du läsa den här.
Trafikverkets hastighetsrapport

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar