tisdag 5 februari 2013

Varma fötter är huvudsaken


Att ha stövlar eller kängor som håller tätt är skönt ifall man råkar ut för en regnskur. Idag finns det förvisso hightec boots med Gortex membran. Det stora flertalet av oss hojåkare använder ändå klassiska läderstövlar eller kängor.

Ett gammalt välkänt trick att hålla fötterna torra när man åker i regn är plastpåsar på fötterna. Det håller förvisso fötterna torra men inte stövlarna. Lösningen heter läderfett eller minkolja. Du behöver förutom en burk läderfett, skoborste och trasa en hårtork. Vad skall man med en hårtork till? Det kan man ju undra men jag kommer till det strax

När kängorna eller stövlarna är helt torra smörjer du på ganska rikligt med läderfett. Låt stövlarna stå ett tag så att dom får dra åt sig av fettet. Sedan är det dags att lägga på ett tjockt lager fett på alla sömmar. Det är nu hårtorken kommer in i bilden. Nu värmer du sömmarna med hårtorken när fettet smälter suger tråden upp det varma fettet och sväller. Nu är dina sömmar också täta. Låt stövlarna stå tills nästa dag. Dag två torkar du av eventuellt överflöd och lägger på ett lager skokräm.

Låt skokrämen torka in ordentligt sedan är det bara att ta fram skoborsten och polera upp till önskad glans. Nu har du skodon som står emot vätan förvånansvärt bra. Smörjer man och putsar sina boots ibland så blir dom inte bara snyggare dom blir mjukare och skönare också.

Kan du spegla dig i dojorna när du är klar så blev dom blanka.



Gillar du det du läser och vill ha min blogg
direkt i ditt nyhetsflöde på Facebook.
Surfa in på I Huvudet på Hojåkaren
Sedan är det bara att trycka på gillar
knappen så är det klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar