torsdag 7 februari 2013

Vi kör inte så fort som folk tror

Ytterligare en undersökning visar nu att mediabilden av motorcyklister som fartdårar inte stämmer. Rikspolisstyrelsen har i en färsk rapport om antalet fordon som registrerats i landets fartkameror räknat ut att endast 9000 av 229 000 fortkörare registrerade i fartkameror är  motorcyklar.


Detta innebär att endast 4% av alla fordon som registreras som fortkörare i landets fartkameror är motorcyklar. Då kan man fundera över hur stor del av landets motorcyklar dessa 4% utgör. 2012 fanns det ca 300 000 motorcyklar registrerade i Sverige. Det innebär att endast 3% av landets motorcyklar blir registrerade som fortkörare. Med andra ord 97%  eller 293 000 motorcyklister håller  hastighetsbegränsningen när de passerar landets fartkameror. Som jämförelse kan nämnas att det enligt SCB och rikspolisstyrelsen är 5,2% av landets registrerade personbilar  som fastnar på bild på grund av fortkörning.

Ser vi till antalet fortkörare är det med andra ord 24 gånger fler bilar än motorcyklar som blir förevigade i landets fartkameror. Med denna statistik i bagaget blir det svårt att förstå alla dessa trafiknördar, motorskribenter och trafiksäkerhetsivrare som bedriver lobbyverksamhet för att man skall inför lag på främre registreringsskylt för motorcyklar. Detta enkom för att kunna fälla ett fåtal MC förare för fortkörning med hjälp av fartkameror. Denna förändring skulle också innebära att man vore tvungen att ändra lagstiftningen så att det är den som är registrerad som ägare som är den som blir bötfälld. Detta oavsett vem som kört motorcykeln. Denna förändring är i så fall ett måste eftersom det inte går att identifiera en förare som kör med integralhjälm. Stor heder åt SMC som arbetar för att detta inte skall bli verklighet.

Skall vi arbeta för ökad trafiksäkerhet och för att närma oss trafikverkets mål om nollvision så är det kanske inte att jaga motorcyklister som ger den bästa utdelningen ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Fortsätt gasa lugnt.



Gillar du det du läser och vill ha min blogg
direkt i ditt nyhetsflöde på Facebook.
Surfa in på I Huvudet på Hojåkaren
Sedan är det bara att trycka på gillar
knappen så är det klart.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar