söndag 30 juni 2013

Fransar till vilken nytta?

Inte alla men en och annan hojåkare har fransar på jackan. Tittar man på packväskor så är det lite vanligare ändå. På handtag och broms och kopplingsgrepp är det vanligare.

Är det bara ett fint pynt eller fyller det någon funktion? Själv har jag fransar på handtag och broms och kopplingsgreppen. Min fru har massor med fransar på sadel och packväskor. Om det är snyggt eller inte ligger väl i betraktarens ögon.

Det har däremot en praktisk funktion. Detta fattade redan de nordamerikanska indianerna för flera 100 år sedan. Skinn och väta är inte världens bästa kombination. Även om man smörjer jackor och väskor med läderfett så blir dom blöta i ett ösregn. När fransarna sedan fladdrar i fartvinden torkar dom, den torra fransen suger då ny vätska från det blöta skinnet och på så vis torkar lädret snabbare. En smart lösning från tiden då indianerna gick klädda i skinn.

Fransjackor ser man för övrigt också på gamla grånade fotografier av pälsjägare. Dom härmade indianerna av rent praktiska själ. Antar att de flesta idag har fransar för att dom vill att det skall se tufft ut. Skulle någon å andra sidan ifrågasätta dina fransar så har du nu ett argument som är nästan vattentätt.
Jag uppmanar ändå till försiktighet det kan bli för mycket av det goda


Ha en fantastisk söndag och kör försiktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar