måndag 1 juli 2013

Smuts efter skjuts

När man skjutsar folk som inte är vana att åka hoj händer det ibland att det kommer smet och kladd på ställen man inte vill ha det. Sakta i backarna låt inte tanken skena iväg nu. Jag pratar om sko och klädrester på ljuddämpare och avgasrör. Det är så lätt hänt när man inte tänker på att en ljuddämpare blir så varm att den kan smälta en skoklack eller ett allvädersställ. Så när man har sagt hejdå till "spättan" och så står man där med en svart fastbränd fläck på kromade ljuddämparen, vad gör man då?

Skrapa bort det fastbrända är ju knappast något alternativ, då lär det bli repigt. Autosol eller rubbing skulle funka men risken är stor att man polerar igenom kromet och får en gul fläck mitt i kromet, när mässingen börjar titta igenom. Man skulle kanske kunna ta en varmluftpistol smälta fläcken igen och torka bort med trassel, eller värma tills den förkolnar helt och ramlar loss som svart damm. Det har jag aldrig testat men teoretiskt borde det vara möjligt. Vet dock inte hur bra kromet skulle må av att bli uppvärmt utifrån det finns kanske risk för att det blir missfärgat. Det finns ett annat sätt som dessutom är ganska enkelt. Jag har skrivit om detta dundermedel innan och det heter ugnsrent.

Ugnsrent är oftast baserat på saltsyra, det är framtaget för att lösa hårt fastbränd smuts från emalj och krom. Spraya på gå ut i det vackra vädret, ta en kopp kaffe eller drick en pilsner. Sedan går du in och torkar rent med trassel eller en trasa. Skulle allt inte lossna är det bara att upprepa proceduren. Trägen viner och har du tur hinner du få i dig ett par pilsner innan fläcken är borta.

Kom ihåg en sak bara. Drack du nu några pilsner när fläcken togs bort? Vänta i så fall med att köra tills du är nykter. Alkohol och hojåkning är en oerhört dålig kombination

Gasa lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar