tisdag 28 januari 2014

Elektriskt vinterpyssel

Snön har fallit även i södra Skåne. Hela sverige ligger vintervit och nästan alla hojåkare sitter inomhus och förbannar snön och kylan. Det är väl möjligen en och annan FMCK entusiast som monterat på skidorna på Husqvarnan och är ute och sladdar i snön. Kanske någon enstaka Ural pilot som har drivning på sidvagnen som har lagt på snökedjorna för att testa en tur i nysnön.

Vi andra får försöka hitta på något annat att pyssla med. Många av oss ägnar vintern till att bygga om eller anpassa sina hojar. Ibland innebär det att man vill ha ett högre styre eller längre pullback risers. Det innebär ibland att kablar och vajrar inte räcker till. Bromsslangar och vajrar måste man köpa längre det funkar inte att skarva Kablar går däremot enkelt och man behöver inga konstiga eller dyra verktyg. Börja med att provmontera ditt nya styre så du är helt säker på att det är just ett sådant styre du vill ha. innan du sätter igång med att klippa i kablar och byta bromsledningar.. Det finns ingen anledning att köpa nya längre orginalkabelstammar. Det gräver bara djupa hål i plånboken. Själva jobbet är lätt att göra om man inte har fem tummar i handen. Du behöver följande verktyg och saker. Avbitartång, kabelskalare, lödkolv, lödtenn, krympslang och varmluftpistol.
Sidavbitare

Kabelskalare
Lödkolv
Varmluftpistol

Börja med att med hjäp av den gamla kabelstammen och ett måttband mäta på det nya styret hur mycket du behöver förlänga kablarna. Klipp sedan upp höljet (krympslangen) på kabelstammen så att kablarna blir frilagda. Var försiktig så att du inte du inte skadar isoleringen då kan det bli kortslutning. Nu är det dags att klippa av kablarna så att vi kan börja förlänga. Klipp av dem med ca 5 cm mellanrum så att vi sprider skarvarna. Klipper du alla rakt av blir det en stor klump där vi skarvat. när du klippt kabeln är det dags att ta fram kabelskalaren och skala alla kabeländar ca 1.5 cm. Mätt upp och klipp till längden på de bitar som skall skarvas i.  Skala kabeländarna även här. Nu är det dags att stoppa lödkolven i kontakten.
Krympslang är billigt på Hobbex, Jula, Mekonomen, biltema och liknande. I Bygghandeln är den svindyr

Börja med att trä på en ca 4 cm bit krympslang på kabeln som skall skarvas. Tvinna ihop den gamla och den nya kabeln. Värm på skarven med lödkolven och se till att lödtennet flyter ut ordentligt.  Lödningen skall se lite blank ut när den är klar. Annars har temperaturen varit för låg och det finns risk för att du gjort en "kallödning" med risk för dålig kontakt som följd. När lödningen svalnat drar du över krympslangsbiten över skarven och sedan värmer du med värmepistol så att den krymper och ger en tät och snygg skarv. Sedan upprepar du samma procedur på motsatt sida och så fortsätter du till alla kablar är färdiglödda. Nu tar du en grövre krympslang och drar på över alla kablarna. Ben någon hjälpa dig att sträcka ut dem lite snyggt innan du krymper slangen. Tjolahopp nu har du en ny fin förlängd kabelstam till reglagen på styret och detta för en spottstyver i jämförelse med att beställa en färdig. Jag misstänker att detta blir billigare även om du måste köpa alla verktygen. Detta är inte så svårt jobb och i värsta fall är det väl bara att säga som elektrikern. friskt kopplat hälften brunnit ;-)

Sedan är det bara att välja om man vill ha kablaget innuti eller utanpå styret. det är en smaksak eller kanske en rent praktisk fråga. Hur man monterar kablar i styret är en annan historia och det tar vi en annan dag.

Lycka till med lödandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar