måndag 27 januari 2014

Vägar att åka och ställen att åka till

Från och till funderar man över vart man skall åka och vilka platser man skall besöka när säsongen kommer igång. Ännu finns det många vägar att åka och ännu finns det många platser att besöka. Det gäller bara att hitta dom.

När man är en nostaligt-nisse eller retronörd-som jag så finns det många spännande platser man kan besöka för att kunna känna lite vibbar från förfluten tid och samtidigt få uppleva lite nutidshistoria. Det finns massor med "lämningar" som är del i svensk motorhistoria och som på flera sätt varit med att lägga grunden till det vägnät vi har idag.

Alla kanske inte tycker att det är lika spännande som jag att hitta det gamla halvsjaskiga motellet längs en gammal kostig som en gång var Riks 1:an eller hitta den där gamla Caltex macken vi en smal 70 väg som en gång var Europaväg 6. Men ifall du är som jag och gillar att drömma dig tillbaka till 50 och 60talets vägar platser och trafikmiljö finns det en utomordentlig guide i ämnet.

Boken heter K-märkt på väg och gavs ut på Albert Bonniers förlag 1995. Boken är skriven av Staffan Bengtsson och Göran Willis som okså var de som stod bakom TV serien K-Märkt på 90 talet. I boken far de runt i en gammal Amazon och med hjälp av gamla bilkartor letar de mer eller mindre bortglömda platser som har något med fordonsturism att gör. Man besöker hotell och motell, gamla bensinmackar, extra vackra vägsträckor, korvkiosker, caféer mm.
Vem kan motstå en minigolfbana som denna ;-)

Nu är det ju bara ett problem. En 15 år gammal bok går knappast att hitta i bokhandeln. Kolla med dit bibliotek har du tur är den inte utgallrad. Annars är det på antikvariat man kan hitta den. Jag gjorde en sökning på Bokbörsen som är ett marknadsplats för begagnade böcker. Här fick jag ca 35 träffar på K-Märkt på väg. Priserna varierade mellan 30 och 200kr så boken går att hitta. Blir du sugen på att läsa den är det bara att klicka på länken och hoppas att 35 andra inte hunnit för dig.
Bara det lilla citatet av Torsten Ehrenmark är värt hela boken. Det täcker allt vad MC-åkning handlar om


Här kommer länken ifall di blir sugen på boken Bokbörsen K-Märkt på väg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar