fredag 28 februari 2014

Dags att skaffa ny hjälm?

Handen på hjärtat när bytte du hjälm senas? MC-hjälmarnas livslängd är begränsad. Man brukar säga att en plasthjälm hänger med i 3 säsonger och en glasfiber eller carbonhjälm i 5 år.

Det finns ett gigantiskt utbud av massor med olika stilar och material. Utbudet är så stort att det till och med kan vara svårt att välja. Idag skall jag försöka ge några konkreta råd till dig som går i hjälmbytartankar.

Råd nr 1. och kanske det viktigaste. Köp aldrig en begagnad hjälm! Du kan aldrig veta var den varit med om även om säljaren påstår att den bara använts av en äldre dam på finare söndagar då det var högmässa i sockenkyrkan. Gå inte på det där. en använd hjälm är en förbrukad hjälm. Du kan aldrig veta ifall den varit tappad eller på något annat vis utsatt för stötar. Ny hjälm är det som gäller.

Råd nummer 2. Köp inte en hjälm på postorder ifall du inte provat en exakt lika dan och vet att den passar. Det är lätt att hänföras när man surfar runt på nätet och plötsligt hittar den där hjälmen som bara signalerar en sån där måste jag ha. Alla har vi våra ideal när det gäller design och utseende och jag tror att de flesta av oss har ganska klart för oss vilken typ av hjälm vi vill ha.

Råd nummer 3. Köp en hjälm som passar. När du väl kommer till din handlare och skall prova den där hjälmen du hittade på nätet som signalerade köp mig kan du lugnt räkan med att just den kommer inte att passa. Tyvärr är det sällan man lyckas köpa hjälm efter utseende, i alla fall så länge man vill ha en hjälm som passar.

Råd numer 4. Köp en hjälm som är CE godkänd. CE_märkningen innebär att hjälmen uppfyller de krav EU ställer på säkerhetsutrustning. Ifall du använder en hjälm som inte är CE-märkt innebär det att du i en poliskontroll kan komma att jämställas med en förare som saknar hjälm.

Hur vet man vilken hjälm som passar? Det handla om känsla. Alla tillverkare har olika form på sina skal. Några är ovala medan andra är rundare. Lika dant är det med våra skallar ingen är den andra lik även om hattnumret skulle vara de samma. En ny hjälm skall sitta stadigt och fast utan att klämma. Som ny skall den "nästan" sitta lite för tight. den blir större, en ny hjälm skall ha liten inkörningsperiod. Man behöver ha den på sig ett tag innan den sitter som den skall. Du skall däremot inte köpa en för liten hjälm, då riskerar du att göra de kommande MC-turerna plågsamma.

När du provar hjälmen i butiken skall du känna att den sitter tight men bekvämt och att den passar ditt huvud. När du tagit på hjälmen och konstaterat att hjälmen sitter bra skall du med hjälmen fortfarande oknäppt skaka på huvudet. Skulle hjälmen röra sig, prova en storlek mindre. Skulle den kännas för trång prova ett annat märke.

Ta dig tid när du provar. Testa många, olika modeller och olika fabrikat. Ha inte för bråttom utan prova många innan du bestämmer dig. Nöj dig inte med något som bara är OK de skall kännas bra. Lycka till med hjälmköpet. När du sedan kommer hem med din nya hjälm så ha den på dig lite då och då så att den formar till sig efter ditt huvud innan det är dags att ge sig ut. Ha den på dig när du tittar på TV eller när du dammsuger, så kan du förena nytta med nöje.

1 kommentar:

  1. Detta är trevligt inlägg och mycket informativ . Här kan vi se MC-kläder , som är mycket framträdande på marknaden .
    mckläder
    mc kläder
    mc jacka
    mc hjälm
    mc Hjälmar
    mc byxor

    SvaraRadera