söndag 2 mars 2014

Kan man tvätta skinnkläder?

Såhär på vintern innan säsongen kommer igång kan man passa på att titta över sina hojkläder.  För handen på hjärtat gjorde du något åt din mc-klädernär du ställde in hojen till vinterdvalan?

Om du inte gjort något åt dem är det kanske dags att se över grejerna innan finvädret kommer tillbaka och det är dags för första turen. Åker du i allvädersställ så kan du säkert hitta en lapp med tvättråd. Tänk på att inte centrifugera för hård och kör inte gortex plagg i torktumlare eller i torkskåp då sabbar du membranet som gör plagget vattentätt.

Låt ditt nytvättade ställ dropptorka i vanlig rumstemperatur. När det är torrt så spraya det med textilimpregnering.

( gör det gärna utomhus för det innehåller en massa lösningsmedel ) Låt impregneringen torka innan du viker ihop kläderna och stoppar undan dem.

Skinnkläder hur gör man med dem? Inte kan man väl tvätta ett skinnställ i tvättmaskinen? Jo det kan man visst göra, det handlar bara om att veta hur man skall göra. Börja med att kolla över dina kläder. Finns där smutsfläckar kan du försöka tvätta bort dessa med lädertvål och en liten borste. Lärdertvål eller sadelsåpa som det också kallas hittar du i hästsportaffärer.

Jag tror att det också fungerar bra med galltvål. Sedan kan du stoppa kläderna i tvättmaskinen och köra ett kortprogram på 30 grader. Du skall inte använda tvättmedel och du skall inte centrifugera.

När skinnkläderna gått färdigt i tvättmaskinen sträcker du ut sömmarna innan du hänger upp dem att dropptorka i ett svalt utrymme. Ju varmare skinnet torkar ju stelare blir det. Efter ett par dagar när skinnet är helt torrt är det dags att återfetta. Nu kan du använda någon form av läderfett, läderolja eller läderbalsam.

Använd en svamp eller en trasa och gnugga in fettet i skinnet. Är du extra noggrann och vill att ditt skinnställ skall kunna stå emot i alla fall lite väta så lägg på lite extra fett på alla sömmar och ta sedan en hårtork och värm så suger tråden jackan eller byxorna är sydd med åt sig av fettet. Då blir sömmarna täta.

Sköter man om sina hojkläder ser dom snygga ut och dom håller längre. Ha en trevlig söndag nu skall jag se hur det går i Vasaloppet. Ha De!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar