måndag 3 mars 2014

Motorcyklist i parkeringshelvetet

Jag har skrivit om detta förut men tyckte att det var dags att ta upp ämnet igen. När det gäller MC och parkeringsregler är den ena staden inte den andra lika. Det verkar som om olika kommuner hittar på sina egna regler eller chansar lite.

De flesta av oss som kör motorcykel har dålig koll på vad som gäller vid parkering av motorcyklar till och med i våra hemstäder. Man kan ju undra över varför detta så sällan diskuteras och varför det inte finns några tydliga nationella regler. Der regler som finns verkar sedan tolkas olika av både kommuner, parkeringsbolag och polisen. Håll med om att det hade varit mycket enklare ifall det hade varit samma regler som gäller över allt då hade man haft klart för sig så fort man rullade in i en ny stad.
Såhär ser skylten ut som anvisar MC-parkering

I de städer som har särskilda MC-parkeringar är dessa oftast avgiftsbefriade. Undantag finns i Helsingborg är lär flera MC parkeringar vara avgiftsbelagda. Avgiftsfritt är det däremot i tillexempel i Malmö och Stockholm. Givet vis finns det undantag även i dessa städer. De MC-platser som finns i parkeringshusen är avgiftsbelagda.
Helsingborg

Kör du motorcykel eller EU moped får du inte parkera på trottoaren eller  i cykelställ då kan du bli bötfäld och i värsta fall kan ditt fordon bli bortforslat. Ställer du dig i en parkeringsruta avsedd för bilar måste du betala parkeringsavgift. Biljetten skall fästas väl synlig på motorcykeln.
Det finns biljetthållare att köpa ofta hos P-bolagen Dessa tillhandahåller P-Malmö för 50kr

Det är OK att parkera två motorcyklar i en parkeringsruta. Båda motorcyklarna skall däremot erlägga parkeringsavgift. Det går alltså inte att att spara in på parkeringskostnaderna genom att ställa två hojar i samma ruta.
Hojparkering i Stockholm

Nu kan man tyvärr inte påstå att det jag skrivit ovan gäller över allt. Kommer du till en plats där du inte känner till vad som gäller. Prata med antingen en P-vakt eller så knallar du in på polisstationen och frågar. Jag vet att SMC under flera år arbetat med att vi skall få tydliga nationella parkeringsregler. Tills det blir så får vi försöka som man säger "ta seden dit man kommer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar