torsdag 13 februari 2014

Gammal är äldst

Dagens blogg handlar egentligen om flera olika saker trots att den centrala delen är ett klipp från youtube.

Det finns ett gammalt talesätt som lyder "ont krut förgås inte så lätt" detta är egentligen en felöversättning från tyska där ordet "Unkraut" har blivit feltolkat Det har inte alls något med krut att göra utan betyder kort och gott ogräs. Ogräs förgås inte så lätt är alltså den korrekta betydelsen. Då kanske man kan undra vart jag vill komma med detta? Jag skall hålla dig på halstret en stund till. Eller nej förresten kolla på videon så skall jag kommentera den efteråt. Här kommer den. En Honda Fireblade räjsar mot en 25 år gammal Ratbike Harley. Föraren av ratbike choppern verkar dessutom vara en rätt skön snubbe även om jag inte begriper mycket av de han snackar om. Filmsekvensen är inspelad i Holland. Titta och njut.

Föraren på Firebladen var antagligen ingen Valentino Rossi men jag tycker ändå att det är ganska kul att se den gamla Harley shoveln rasta Firebladen tre gånger. Om man nu undrar hur fan en gammal Shovelhead på ca 70 hästar kan rasta en Fireblade på kanske 150 hästar. Det hela handlar om vridmoment. 

Tittar vi på effektkurvan så har den gamla Shoveln maxeffekt vid kanske 4000 varv medan Hondan behöver komma upp till kanske 10 000 varv för att ge full effekt. Från stillastående upp till kanske 80km/h blir hojarna ganska jämbördiga. Hade sträckan varit längre hade en gammal V-twin inte haft en chans. Oavsett så kan jag inte låta bli att charmas av den gamla Harley. Lyssna bara på ljudet när han kickar igång den, hur det skramlar om torrkopplingen och rasslar i ventilerna tills motorn får upp oljetrycket. Sådant låter som musik i mina öron.

Ha en trevlig dag vi hörs!

4 kommentarer:

 1. Ricky drives a Yamazuki. Ha ha ha

  SvaraRadera
 2. urtypen för en "sleeper".....
  ingen förväntar sej att
  en sån gammal järnhäst flyttar på sej

  //albin

  SvaraRadera
 3. omkraut??
  Ogräs heter 'Unkraut* på tyska

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym jag har uppdaterat texten och förhoppningsvis rättat till mitt tyska misstag. Ha en trevlig dag och tack för påpekandet
  //magnus

  SvaraRadera