måndag 31 mars 2014

Håll koll på underlaget

I Skåne är hojsäsongen redan igång. I helgen var det många som gjorde sin premiärtur för året. De första vårturerna är härliga men samtidigt farliga. Det gäller att ha koll på vägen.

I lördags och söndags var temperaturerna som en "sämre" sommardag. solen lös från klarblå himmel. Det var nästan vindstilla vilket är mycket ovanligt i Skånes sydvästra hörn. Båda jag och hustrun hade ambitionen att köra en tur någon av dagarna. Tyvärr kom trädgårdsarbete att uppta vår tid. Det var sådana där dagar då man faktiskt förbannar att man har trädgård.

Man tänkte hade jag haft lägenhet kunde jag varit ute och åkt hoj nu. Det blev inte bättre av att man hörde motorcyklar köra förbi på gatorna en bit bort. Radfyror, V-twinar och stånkor i en aldrig sinande blandning. Slutligen kunde vi ändå konstatera att helgens insats i trädgården köpt oss tid för framtida hojturer. Inget ont som inte har något gott med sig som man brukar säga. Igår när jag kom hem från jobbet kände jag att suget efter att åka hoj var allt för stort. Som förevändning tyckte jag mig vara tvungen att starta upp och provåka hustruns H-D som stått i vinterdvala.

Gentleman som man är vill man ju vara säker på att allt var OK med hennes hoj nu när den stått ett tag. Egentligen var det bara en förevändning för att få åka lite Big-Twin istället för Sportster. Hennes Softail Springer tuffade på fint och det blev en runda på 8 mil, i soligt om än lite svalt väder. Hojen gick som den skulle och det blev en trevlig tur på Skånska småvägar.
Lottas "Softail Springer"

Det var inte mycket rullgrus de flesta vägar jag åkte var redan avsopade. Tack för det Svevia. Det fanns dock en annan farsot som man måste se upp med. Här är vårplöjning och gödsling i full gång. På en del ställen finns det både jord från traktorhjulen och gödsel från gödselspridarna på vägen. Då gäller det att ta det extra försiktigt. Särskilt i kurvorna det kan bli mycket halt.

Gödsel och jordkockor till trots så blev det en trevlig tur som gav i alla fall lite ro i en hojåkares själ. Det är härligt att vara på två hjul igen även om händerna var stela och frusna när jag kom tillbaka. När du skall ut håll koll på vägen så inte din hojsäsong får ett allt för tidigt och abrupt slut. Att hålla koll på underlaget är en billig försäkring. Gasa lugnt!

3 kommentarer:

 1. Vilken härlig tid det är nu, att slira fram i gödsellagret på asfalten och insupa de ljuvliga vårdofterna av grispiss ger verkligen mc-åkandet en extra dimension.

  SvaraRadera
 2. även ja har förmånen att ha en hustru som har egen hoj….
  men i mitt fall byter ja då från en ultra, till en sportster…..
  men egentligen….sportstern e ju ingen LITEN hoj….
  även om den e något mindre än min, så konstaterar ja
  >hur många tjejer/killar har en harley som första hoj…???
  åsså en sak till…..de e HÄRLIT me vårens dofter……ÄNTLIGEN

  //albin

  SvaraRadera
 3. Albin. Jag gillar min sportster fast för ögonblicket är den lite klen eftersom den är strypt till 25kw för att Ludvig skall kunna övningsköra på den. Sportster 1200 är en cool hoj att övningsköra på. Sportstern är lätt körd och välbalanserad och faktiskt mer potent än vad många tror.
  //magnus

  SvaraRadera