tisdag 1 april 2014

Ser bilister sämre på våren?

Lika bra att jag erkänner det med det samma. Jag är en tjuv och en copy cat. Idag är hela iden till mitt blogginlägg stulet från Henning Svedberg på Braaap.se Jag tyckte ämnet var så viktigt att jag inte kunde låta bli.

Igår skrev Henning ett blogginlägg som belyste det där med samverkan mellan bilister och motorcyklister på ett sätt jag inte riktigt funderat över tidigare. Det hela handlade om, att som motorcyklist bli sedd och upptäckt av bilisterna. Henning som är en klok man med stor erfarenhet som motorcyklist vände på allt ihop och fick hela företeelsen att framstå i ett nytt ljus.

Frågeställningen var: Är det verkligen så att det är bilisterna som glömt bort att kan finnas motorcyklar på vägarna och att de en bit in på våren förstår att så är fallet och blir mer uppmärksamma? Det är oftast så vi hojåkare tänker, en och annan slänger också på sig en varselväst i tron att detta skall öka bilisternas förmåga att snabbare upptäcka oss. Kan det istället vara så att bilisternas uppmärksamhet när det gäller motorcyklar är konstant året om och att det istället är vi som kör motorcykel som är ringrostiga när vi ger oss ut i trafiken på vårkanten?

Efter hand som vi får bättre kontroll på våra maskiner och själva blir mer uppmärksamma så minskar olyckorna? Henning som åker hoj i princip året runt skriver att han som motorcyklist i stockholmstrakten oftast får mer uppmärksamhet i december än på vårkanten, stämmer det så faller ju hela teorin om att bilisterna glömmer bort motorcyklarna under vinterhalvåret. Efter att ha läst hans inägg ett par gånger och dessutom funderat och filosoferat en stund så blir jag mer och mer övertygad om att det Henning påstår nog stämmer. Antagligen är det så enkelt att vi inte blir mer synliga för bilisterna efter hand som säsongen pågår, det är vi som blir bättre på att akta oss.

Därmed inte sagt att bilisterna inte kan bli bättre på att se oss. Tyvärr är det nog så att man som bilist mest tittar efter andra bilar. Har man tur kanske man också ser en motorcykel men det är långt ifrån säkert. För att se motorcyklar måste man titta efter dem. Givet vis kan vi hoppas att bilisterna på sikt blir mer uppmärksamma på att de delar vägarna med medtrafikanter som kör motorcykel. Tills dess måste vi jobba med vår egen riskmedvetenhet.

Varje bilist måste betraktas som oberäknelig. Betrakta dem som älgar, förvänta dig alltid det värsta sa min bror som tillbringat många år och mil på mc-sadlar. Kanske är det just så vi måste tänka, vi kan nog inte förvänta oss att bilisterna skall bli bättre på att uppmärksamma oss så att vi själva slipper ha koll på läget. Det faller på sin egen orimlighet.

Läs gärna Henning Svedbergs inlägg om du inte har gjort det.  Du hittar det på länken här. Braaap.se Ovana förare

Tittar man inte efter ser man ingen. Kanske går det lättare att höra?

LOUD PIPES SAVE LIFE brukar man säga. Ha en trevlig dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar